Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lovitură cumplită pentru românii și moldovenii din Marea Britanie

© AP Photo / Matt DunhamLondon
London - Sputnik Moldova
Abonare
Presa anunță că românii și ceilalți cetăţeni ai Uniunii Europene vor primi o lovitură considerabilă, în urma introducerii unui plan elaborat de ministrul de Interne britanic. Aceasta se referă și la moldovenii care dețin cetățenia română.

CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. ”Marea Britanie va opri libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene şi pregăteşte un sistem de imigraţie pe bază de puncte”, anunță Mediafax, citând agenția Reuters.

Brexit - Sputnik Moldova
Brexit: cel mai plauzibil scenariu – Obiectivul nr. 1 al Guvernului privind românii din UK

Potrivit sursei internaționale, Marea Britanie va introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte, conform unui plan elaborat de ministrul de Interne, Priti Patel.

Acest ministru, Priti Patel, preia un model australian care vizează atât o micșorare a fluxului de imigranți cât și o selecție – acesta, evident, în contextul Brexit.

”Un sistem care să funcţioneze în interesul Marii Britanii, prin atragerea celor mai inteligenţi, a oamenilor de ştiinţă, a academicienilor”, scrie Mediafax, care consideră că ideea centrală este ca ”sistemul imigraţiei să fie sub controlul Guvernului britanic”.

Desigur, aceasta este o lovitură pentru românii și moldovenii cu cetățenie română, mai ales pentru cei care nu s-au înregistrat pentru obţinerea pre settled status sau settled status.

Cu toate acestea ”Procesul de înregistrare pentru obţinerea noului statut se desfăşoară în Marea Britanie în parametrii optimi”, anunța la finele săptămânii trecute MAE român.

”Înregistrăm la momentul acesta peste 187.000 de cetăţeni care şi-au depus actele, s-au înregistrat pentru obţinerea acelui pre settled status sau settled status”, arată MAE. ”Estimăm că sunt mai mulţi care vor obţine pre settled status decât settled având în vedere că avem o imigraţie regentă în Marea Britanie conectată cu data pe care accesul nostru pe piaţa muncii britanică a fost complet – 2014”.

Mâine, Sputnik, va reveni cu detalii despre acest plan și în ce măsură afectează cetățenii români.

Fluxul de știri
0