Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce spune Biserica Ortodoxă din Moldova despre avort?

© Sputnik / Miroslav RotariPS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca
PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca  - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 15-16 noiembrie, Asociația Obștească ”Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive” organizează la Chișinău, o conferință regională pe tema avortul – sigur și planificarea familiei post avort. Care sun obiectivele conferinței și ce spune Biserica despre avort?
Ce spune Biserica Ortodoxă din Moldova despre avort?

Participanții Conferinței Regionale „Alinierea ghidurilor și protocoalelor clinice în avort și planificare familială post-avort la recomandările OMS în țările Europei de Est si Asiei Centrale” sunt echipe din 12 țări, formate din stakeholderi instruiți în elaborarea ghidurilor și protocoalelor și cei cu experiență în avortul sigur și planificarea familială. În timpul conferinței va fi prezentată și discutată o propunere de lansare a unei Coaliții Regionale pentru prevenirea sarcinii nedorite și a avortului nesigur.

În cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Episcopul Ioan de Soroca a declarat că avortul este un flagel, un fenomen care este o problemă primordială a țării.

"Este un flagel. Biserica de fiecare dată bate toaca pentru ca lumea să audă care sunt, de fapt, consecințele avortului. Criza demografică în țara noastră este una catastrofală. Preoții încearcă pe toate căile să prevină avorturile, prin întâlniri față către față cu persoanele vizate în acest sens. Cu mamele care sunt, bietele, determinate să recurgă la această pruncucidere", a accentuat preasfințitul Ioan Moșneguțu.

Episcopul Ioan de Soroca a menționat că există o multitudine de cazuri în care avortul are loc, când mama este deprimată și cei care sunt nemijlocit vizați de această problemă vin la biserică și deja caută o modalitate pentru a ieși din acest impas.

"La acest capitol considerăm că nu doar biserica trebuie să aibă implicare. Și societatea civilă, și, de ce nu, în mod implicit, guvernarea noastră trebuie să înțeleagă gravitatea acestei probleme. Să ne ajute Dumnezeu să avem pârghii de a stârpi acest flagel", a punctat preasfințitul Ioan Moșneguțu.

Potrivit UNFPA, numărul avorturilor rămâne a fi de circa 1,5-2 ori mai mare decât în țările Europei de Vest. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății (pentru anul 2011) arată că în țara noastră la 10 nașteri revin 4 avorturi.

Autor: Cristina Baș, Cezar Salagor

Fluxul de știri
0