Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine va fi noul rector al Universității de Medicină

Abonare
Cine va fi noul rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”: până la ora 14:00 au votat 67 la sută dintre alegători.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova își alege astăzi, 2 octombrie 2019, un nou rector al instituției, care va avea un mandat pentru următorii cinci ani.

Reprezentanții cu drept de vot fac alegerea pentru prosperarea Almei Mater, având speranța că universitatea va purta, în continuare, titlul de instituție nobilă, cu un nume sonor în străinătate, ce se identifică prin calitate, excelență și performanță, precizează instituția.

Alegerile se realizează prin vot universal, direct, secret și liber exprimat și se desfășoară în cadrul Secției de votare, amplasată în incinta Blocului didactic central, între orele 9:00-17:00.

Защита диссертации. Архив - Sputnik Moldova
Societate
Astăzi va fi ales un nou rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie

În premieră, fiecare membru al comunităţii universitare cu drept de vot se prezintă personal în Secția de votare, se legitimează în baza buletinului de identitate, semnează prezenţa sa în lista respectivă, după care primeşte buletinul şi îşi exercită dreptul, individual, în cabină, prin aplicarea ştampilei de vot în dreptul unui singur candidat pentru care se optează, în coloana „Vot”.

Președintele Comisiei tehnice, Eugen Tcaciuc, a informat că în listele electorale sunt înscriși 957 de alegători. Acesta a anunțat că, până la ora 14:00, dreptul de vot a fost exercitat de 640 de alegători, rata de participare fiind de 67%.

Concursul la postul de rector a fost lansat în data de 8 august curent de către Consiliul de dezvoltare strategică instituțională (CDSI), care a declarat eligibili toți cei şapte candidați înscrişi în cursă.

Potrivit Regulamentului privind modul de alegere a rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, CDSI va declara învingător candidatul care va obține majoritatea simplă a voturilor (50%+1), în condiţiile participării la vot a unui număr de electori de cel puţin 2/3 din numărul electoratului academic cu drept de vot.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu va obţine majoritatea simplă a voturilor, va fi organizat, în termen de cel mult 14 zile, un al doilea tur de votare, la care vor participa primii doi candidaţi care au obținut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. 

Noul rector va fi confirmat în post, în baza rezultatelor alegerilor, prin ordinul fondatorului - Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova, în termen de cel mult 3 luni.

Fluxul de știri
0