Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O sută de ani de la nașterea fondatoarei Teatrului Rus de Dramă și Comedie din Tiraspol

© Sputnik / Irina LeahovaTeatrul Rus de Dramă și Comedie „N. S. Aronețkaia” din Tiraspol
Teatrul Rus de Dramă și Comedie „N. S. Aronețkaia” din Tiraspol - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 30 septembrie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Nadejdei Aronețkaia, prim-regizor și fondatoare a Teatrului Rus de Dramă și Comedie din Tiraspol.

TIRASPOL, 2 oct – Sputnik, Irina Leahova. Prim-regizorul Teatrului Dramatic Rus din Tiraspol, Nadejda Aronețkaia, căuta întotdeauna să descopere și să dezvolte la elevii săi individualitatea creatoare, a spus Olga Prohorova, Artistă Emerită, regizor și pedagog, în dialogul cu reporterul Sputnik Moldova.

„Îmi amintesc o frază rostită de Nadejda Stepanovna când a format grupul nostru: „Bine, eu voi face din voi artiști, eu pot să fac și din bușteni, însă oameni…”. După care a adăugat: „Nu-i nimic, vom munci împreună”, a relatat Prohorova.

Această vorbă înțeleaptă a frapat-o atunci pe tânăra artistă. Iar acum a devenit scopul său principal, ca pedagog, conștientizând că cel mai important este să-i educi unui om personalitatea.

Clădirea Teatrului Academic Muzical-Dramatic de Stat „A. S. Pușkin” (actualmente Teatrul Național „Mihai Eminescu”) - Sputnik Moldova
Teatrele din Moldova - Ieri, azi, mâine şi mereu

„Cu timpul, oricum devii profesionist. Dar să devii om, să ai această calitate – înseamnă o muncă aparte. Nadejda Stepanovna educa, în primul rând, la elevii săi personalitatea”, spune discipola.

Magnetismul Maestrului

Olga își amintește și de momentul întâlnirii cu marea Artistă, întâlnire care a luminat-o și i-a determinat soarta. Până atunci nu se gândise niciodată să-și lege viața de arta teatrală și de profesia de actor. Însă acea jumătate de oră cât a ținut discuția cu Hadejda Aronețkaia, la prima lor întâlnire, a schimbat radical destinul tinerei fete.

„Ea era o comoară de înțelepciune, cunoștințe, dexterități, un om cu suflet mare și o energie fenomenală. Îi era de-ajuns doar o secundă ca să te perceapă. Își dădea seama de starea ta, de ceea ce-ți dorești, de ceea ce ți-e frică. Îți lua mâna cu duioșie și-ți spunea: scumpo, totul va fi bine, hai să încercăm așa”, a comentat Olga, de parcă simțea și acum atingerea marii actrițe Aronețkaia.

Un dar nemaipomenit

Constantin Haret - Sputnik Moldova
Actorii Teatrului "A. P. Cehov" au fost aplaudați în picioare de publicul din Rusia

Potrivit discipolei, profesoara sa avea ceva magic. Nadejda Stepanovna era de o sensibilitate rară, foarte înțeleaptă, o fire puternică.

„Mi-am dat seama că trebuie să stau alături de ea și să absorb tot ce poate să-mi ofere. Ar fi fost o nerozie să refuzi un asemenea dar nemaipomenit al destinului.

Am avut norocul să fiu patru ani alături de maestru, să învăț de la ea, dar și, împreună cu alți discipoli, să o conduc pe ultimul drum”, a spus Olga.

Pedagog ca o mamă

Desigur, Aronețkaia a devenit pentru Olga Prohorova un Pedagog cu literă mare care nu doar a introdus-o în fascinanta lume a artei teatrale, ci i-a devenit și un mentor în viață.

„Voi spune chiar mai mult: avem în teatru câteva persoane care o numesc pe Nadejda Stepanovna „mamă”. Îi sunt recunoscătoare destinului că, la un moment dat, a făcut să ne întâlnim”, a recunoscut artista.

În primăvara anului 2020, Teatrul Rus de Dramă și Comedie din Tiraspol care, din anul 2001 poartă numele Nadejdei Aronețkaia, își va marca cei 50 de ani de la fondare.

Fluxul de știri
0