Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenilor nu le-a mai rămas decât speranța într-un viitor mai bun

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre speranțele cetățenilor țării noastre.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Paradoxal, dar s-a constatat că cei mai mulți optimiști există în țările care au o economie slabă. Nici Moldova nu este o excepție la acest capitol. Potrivit sociologului Victor Mocanu, la ora actuală poporul țării noastre trăiește doar cu speranța într-un viitor mai bun.

„Sunt foarte mari așteptările față de Guvernul Maia Sandu. Oamenilor nu le rămâne altceva decât să creadă în ceva mai bun. Există multe probleme și neajunsuri, dar totuși oamenii mai au unele speranțe”, a declarat Mocanu.

Specialistul susține că în toate sondajele realizate în plan geopolitic populația se împarte în trei părți practic egale între ele.

Герб Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: Republica Moldova merge în direcție greșită

Circa 40 de procente dintre respondenți își leagă speranțele cu privire la producerea unor schimbări pozitive de Uniunea Europeană. Aproximativ același număr își pun speranțele în Uniunea Eurasiatică. Iar 20 de procente nu sunt interesați de geopolitică. Pentru aceștia nu are importanță cu cine să mențină relații bune, ei vor accepta orice uniune.

„Acestora le este indiferent cu cine să se unească. Li s-a făcut lehamite de toate, nu au încredere în nimeni, în niciun partid politic. Acești oameni se simt obijduiți, ei și-au pierdut încrederea că în Moldova s-ar mai putea schimba ceva. Dacă îi întrebi cum ar putea fi salvată Republica Moldova, ei răspund că țara nu mai poate fi salvată”, a spus Mocanu.

Sociologul a mai adăugat că după alegeri multă lume remarcă schimbările pozitive care s-au produs în politica externă a Moldovei: 52 de procente dintre cei chestionați consideră că s-au îmbunătățit cu mult relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană, iar 25 de procente sunt de părere că s-au îmbunătățit relațiile cu Federația Rusă.

Fluxul de știri
0