Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru cei cu cetățenie română: oraş splendid din Germania unde te poţi caza gratis

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pentru a atrage noi locuitori, un oraş splendid din Germania, care are un primar român, a venit cu o ofertă de nerefuzat. Cei interesaţi se pot caza gratis pentru o lună pentru a vedea dacă se acomodează.

BUCUREŞTI, 30 sept – Sputnik, Doina Crainic. Este vorba de oraşul Görlitz din Germania, condus de un primar român, Octavian Ursu. Oarşul este unul pitoresc, atrăgând circa 140.000 de turişti pe an, potrivit The Guardian

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Schimbări majore la obținerea cetățeniei române, din 15 octombrie

Görlitz este cel mai estic oraș al Germaniei, fiind o „bijuterie” bine conservată, jucând rolul unui burg pitoresc din Europa centrală în filme de la Hollywood, precum Grand Hotel Budapest, Inglourious Basterds sau The Reader.

Totuşi, aici sunt înregistrate cele mai mici venituri. În oraş sunt aproximativ 7.000 de apartamente în care nu locuieşte nimeni. Din cauza scăderii tot mai mari a numărului de locuitori, autorităţile locale au propus un program pentru revitalizarea oraşului, prin care oameni pot veni să locuiască aici timp de o lună fără să plătească nici măcar un euro pentru chirie.

Până acum s-au înscris peste 150 de persoane în program, iar mulţi dintre cei interesaţi sunt din alte oraşe germane, dar sunt şi unii din Cehia, Statele Unite sau Marea Britanie.

„Scopul nostru este să aflăm de ce au nevoie oamenii şi, dacă se mută, care este motivaţia lor”, a declarat Robert Knippschild, directorul Centrului interdisciplinar pentru transformare şi revitalizare urbană.

„Le-am spus cetăţenilor că trebuie să se gândească dacă vor un oraş deschis, european sau un oraş închis”, a adăugat primarul Octavian Ursu. Edilul român crede că, dacă oamenii se vor simţi bine primiţi, vor exista mai multe slujbe, mai mulţi angajaţi şi comunitatea va fi mai înfloritoare.

Fluxul de știri
0