Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Inedit: Iată cum va fi sărbătorită Ziua Maicii Domnului - Intenția Mitropoliei Moldovei

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaИкона Пресвятой Богородицы
Икона Пресвятой Богородицы - Sputnik Moldova
Abonare
Un festival de cântece religioase dedicate Maicii Domnului a fost desfășurat anul acesta în premieră, iar intenția organizatorilor este ca acesta să capete amploare, pentru a deveni un festival național.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Marcăm la nivel local sau internațional o sumedenie de zile consacrate unui produs, unui fenomen, unei invenții, iar ziua de naștere a Maicii Domnului nici pe departe nu o sărbătorim cu amploarea ce ar caracteriza o societate creștină.

Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Părintele Nicolae Ciobanu: Goana după lucruri materiale, o piedică în calea mântuirii

„Ziua Maicii Domnului rămâne cumva în umbră, iar noi ne-am propus să o sărbătorim la nivel de republică”, a povestit în studioul Radio Sputnik, în emisiunea „Matinal” din 30 septembrie, preotul Nicolae Ciobanu, parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, președinte al Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldovei.

Pe data de 21 septembrie, când Biserica Ortodoxă din Moldova a sărbătorit Nașterea Maicii Domnului, în biserica „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, după Liturghie, s-a desfășurat prima ediție a festivalului „Pe Maica Luminii în cântări să o slăvim”.

Festivalul a fost organizat nu pe o scenă improvizată în aer liber, dar în biserică. Preotul Nicolae Ciobanu este de părere că anume în biserică aceste cântări răsună mai duhovnicește, sunt percepute mai bine de creștini și „parcă și icoanele reacționează”. 

© Photo : Mitropolia Chişinăului şi a Întregii MoldoveFestival dedicat Maicii Domnului
Inedit: Iată cum va fi sărbătorită Ziua Maicii Domnului - Intenția Mitropoliei Moldovei - Sputnik Moldova
Festival dedicat Maicii Domnului

La eveniment au participat câteva coruri bisericești, din sat și din localități învecinate, precum și corul Școlii de Arte din Cruglic. Festivalul a durat vreo două ore și nicio cântare nu s-a repetat, potrivit preotului Nicolae Ciobanu.

Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare

Participanții la festival au primit diplome și icoane cu chipul Maicii Domnului, iar enoriașii prezenți - iconițe și cruciulițe. După aceasta, toți cei de față au stat împreună la masă, la o agapă frățească.

Intenția preotului este ca acest festival să capete amploare și să cuprindă întreaga republică.  

În anul 2000, preotul Nicolae Ciobanu a lansat, tot la biserica din Cruglic, un festival închinat Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Acest festival pascal a fost organizat în următorii 10 ani în Cruglic, după care s-a extins, fiind sărbătorit acum și în alte localități ale Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0