Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare

© Photo : ManastireacurchiMănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi
Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vineri creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, acesta fiind primul praznic împărătesc din anul nou bisericesc. Află semnificația numelui Maria și care sunt obiceiurile populare.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. În fiecare an, pe data de 8/21 septembrie, creștinii ortodocși din toată țara prăznuiesc sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, aceasta fiind prima sărbătoare împărătească din anul bisericesc.

Slujba sărbătorii

Gavriil Bănulescu-Bodoni - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie

În seara praznicului, se ține Vecernia care conține trei citiri din Vechiul Testament care au trimiteri la Noul Testament. Prima este din Cartea Facerii, despre scara lui Iacov care unește cerul cu pământul și care duce cu gândul la unirea omului cu Dumnezeu care se realizează cel mai deplin și mai perfect în Maria, Maica lui Dumnezeu. A doua este din Cartea lui Iezechiel — viziunea templului cu ușa spre răsărit închisă întotdeauna și plină de slava lui Dumnezeu și care o simbolizează pe Maica Domnului. Iar a treia este din Cartea Pildelor lui Solomon și aici Maria este considerată "casa" pe care Înțelepciunea Divină și-a construit-o sieși.

Uneori se ține Utrenia în dimineața praznicului. Această citire este valabilă la toate praznicele Maicii Domnului și include și Cântarea Maicii Domnului:

"Mărește suflete al meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile…"

Citirea Apostolului de la Sfânta Liturghie din ziua praznicului este din Filipeni 2,5-11 și vorbește despre "Hristos Iisus Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, și la înfățișare aflându-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce." Citirea din Evanghelie este din Luca 10,38-42 și 11,27-28 citite împreună; de asemenea, această citire este prezentă la toate praznicele Maicii Domnului. În ea, Domnul spune: "binecuvântați sunt aceia care aud Cuvântul Domnului și îl păstrează în inima lor!"

Peștera egumenului Iov de la Poceaev - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox 2018: Cum se ruga Sfântul Iov al Poceaevului pentru toată lumea

Talcuirea numelui Maria

Provenind din ebraicul "Aia", Maria se talcuieste "Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic — am, deci "cea draga", "cea iubita".

Obiceiuri populare care sunt străine de Sfânta Tradiție

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca "Sfânta Maria Mică", marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Sărbătoarea anunță începutul unor activități specifice, precum culegerea unor plante și fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor sa aibă copii, dar și ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aiba o naștere ușoară. Si cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca sa-și găsească perechea potrivită.

În aceasta zi, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și împart de pomană din fructele toamnei pentru cei răposați.

Multe biserici și mănăstiri din țară își sărbătoresc hramul de Sfânta Marie, printre care Mănăstirea Curchi.

Fluxul de știri
0