Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Ce au căutat și ridicat procurorii anticorupție la domiciliul lui Ion Druță

© Sputnik / Мирослав РотарьНЦБК CNA
НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii din cadrul Procuraturii anticorupție au descins astăzi la domiciliul președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, unde au efectuat percheziții.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție, Cătălina Bogonos, a declarat pentru Sputnik Moldova că perchezițiile s-au desfășurat în absența lui Ion Druță. Dar oamenii legii i-au transmis președintelui Curții Supreme de Justiție, prin intermediul familiei, ca el să se prezinte în data de 2 octombrie, la Procuratura Anticorupție ca să fie audiat în calitate de bănuit. 

"În caz că nu se va prezenta, Ion Druță va fi dat în căutate", a precizat ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție, Cătălina Bogonos.

Întrebată ce au căutat și ce au ridicat procurorii la domiciliul președintelui CSJ, Cătălina Bogonos a spus că asta constituie o informație în cadrul urmării penale care nu poate fi divulgată.

Ion Druță - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii desfășoară percheziții la domiciliul președintelui CSJ, Ion Druță

Amintim Druță este cercetat penal într-un dosar de îmbogățire ilicită. În data de 24 septembrie 2019, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, a fost examinată solicitarea procurorului general Dumitru Robu privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță, care ulterior a fost admisă cu votul a opt membri a CSM.

Tot la data de 24 septembrie curent, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Plahotniuc nu a fugit, el este prezent în Moldova: Cazul Adunarea Generală a Judecătorilor

După ce i-a fost retrasă imunitatea, procurorii au efectuat percheziții la biroul lui Druță. În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 de mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Ion Druță este considerat a fi unul dintre magistrații influenți care au servit vechiul regim al lui Vladimir Plahotniuc, inclusiv prin decizia de invalidare a alegerilor locale din municipiul Chișinău în 2019, care au fost câștigate de Andrei Năstase, atunci aflat în opoziție.

Fluxul de știri
0