Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului trece „hotarele”. Ce trebuie să știi

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin  - Sputnik Moldova
Abonare
Zile numărate până la cea dea 18-a ediție a Zilei Naționale a Vinului. Care sunt noutățile din acest an.
Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului trece „hotarele”. Ce trebuie să știi

Muzică, voie bună și mult vin de calitate superioară. De toate aceste vor avea parte vizitatorii celei de-a 18-a ediții a Zilei Naționale a Vinului. Organizatorii promit și în acest an o sărbătoare pe cinste, și nu doar în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale.

La ediția din acest an și Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului”, precum și strada pietonală „Eugen Doga” vor îmbrăca straie de sărbătoare. În cele două zile, cât va dura festivalul, la sărbătoare sunt aşteptaţi peste 100 de mii de vizitatori. Aceștia vor putea degusta și cumpăra vin direct de la producători. Cert este că oferta va fi mare. În acest an își vor etala producția peste 60 de producători de vin din întreaga țară.

„Prima noutate este că sărbătoarea noastră se extinde. Se duce prin Scuarul Catedralei și ajungem până la strada pietonală și bulevardul Grigore Vieru, unde sunt punctele de informare turistică. Ne-am extins, deoarece numărul de vinării a crescut, la ediția din acest an vom avea tocmai 68 de producători de vin, respectiv, vom avea nevoie de mai mult spațiu pentru vizitatorii noștri”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, pentru Radio Sputnik Moldova.

Potrivit organizatorilor, sărbătoarea din acest an se va extinde pe o suprafață de 25 de mii de metri pătrați, iar întreg spațiul va fi împărțit în mai multe zone.

Ziua Națională a Vinului 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Națională a Vinului la 18 ani: Iată surprizele actualei ediții

„Vom avea zona de relaxare, unde vizitatorii vor putea sta la măsuțele și băncile amenajate din materiale reciclabile, vom avea zona gastronomică, unde oaspeții noștri vor putea procura bucate tradiționale moldovenești. Totodată, vizitatorii vor putea participa la masterclass-urile prezentate de specialiștii în domeniu”, a adăugat Gheorghe Arpentin.

Desigur, de pe scena ce va fi amenajată pe strada pietonală „Eugen Doga” muzica va răsuna pe tot parcursul celor două zile, cât va dura Festivalul, iar printre interpreții care vor încinge atmosfera se numără atât nume sonore de la noi, cât și din România și Ucraina.

„Am decis ca în acest an să mutăm scena din motiv că se făcea prea mare gălăgie. Oamenii care vin în Piața Marii Adunări Naționale vor putea să comunice mai ușor. Cel puțin se vor auzi între ei”, a adăugat Gheorghe Arpentin.

Cert este că cei care intenționează să sărbătorească cel mai important eveniment al tulburelului la vreo vinărie vor beneficia de transport organizat.

„În aceste două zile, 11 vinării își vor deschide ușile pentru vizitatori. Curioșii și iubitorii de aventuri sunt așteptați la punctele de informare, situate pe Bulevardul Grigore Vieru. De acolo vor porni unitățile de transport”, conchide Gheorghe Arpentin.

În acest an, Ziua Națională a Vinului va fi sărbătorită pe 5 și 6 octombrie. Festivalul va fi organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău și cele patru Asociații a producătorilor de produse vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0