CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Cetățenii Moldovei care pleacă la Odesa ar trebui să fie cu ochii în patru: în portul de pe țărmul Mării Neagre bântuie rujeola pe care o pot contracta foarte ușor persoanele nevaccinate.
Potrivit informației difuzate de laboratorul de pe lângă Ministerul Sănătății al Ucrainei, situația privind răspândirea virusului de rujeolă în Odesa rămâne a fi alarmantă. De la începutul anului curent, în acest oraș au fost înregistrate 776 de cazuri de rujeolă, din care 42,3% erau copii. Dintre toți bolnavii, circa 90% nu făcuseră nici un vaccin împotriva rujeolei.
Anterior, Galina Chiriacova, șeful secției reanimare a spitalului de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, a comunicat reporterului Sputnik Moldova că medicii moldoveni sunt pregătiți pentru o eventuală pătrundere a rujeolei pe teritoriul țării noastre.
„Pericolul există întotdeauna. Am făcut mari progrese în privința vaccinării, fapt care a dat rezultate. Noi am uitat de foarte multe boli”, a spus medicul infecționist.
Aceasta afirmă că, în condițiile în care foarte multă lume refuză să se vaccineze, răspândirea maladiei devine imprevizibilă.
„Nici un specialist nu poate să prevadă cum va evolua situația la noi. Dacă peste 95% din populație este vaccinată, epidemia nu are șanse să se extindă. Dacă este mai jos de 95%, probabilitate crește”, a rezumat Chiriacova.
Conform statisticii oficiale, în anul 2018, în Moldova, au fost diagnosticate cu rujeolă 340 de persoane.
Rujeola este o infecție virală foarte contagioasă, caracterizată prin febră înaltă, inflamația mucoasei cavității bucale și ale căilor respiratorii, conjunctivită și erupții cutanate, intoxicație generală.