Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adunarea Generală a Judecătorilor, deschisă: În sală sunt 200 de magistrați - Detalii

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaJudecată
Judecată  - Sputnik Moldova
Abonare
La Adunarea Generală a Judecătorilor au venit, într-un final, un număr necesar de magistrați pentru întrunirea cvorumului.

CHIȘINĂU, 27 sept - Sputnik. Adunarea Generală a Judecătorilor, totuși, are loc, chiar dacă la ora 11:00 a fost constatată lipsa de cvorum. Între timp în sală au venit și alți judecători, astfel că s-a întrunit cvorumul. În total, la adunare participă 200 de judecători. Președintele ședinței a fost ales președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș.

„La această oră avem o hotărâre irevocabilă. La moment, în cadrul sistemului judecătoresc sunt 396 de judecători. Din aceștia, s-au înregistrat și au semnat 200 de persoane. Adunarea este deliberativă și validă”, a declarat magistratul. 

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Adunarea Generală a Judecătorilor, anulată: Iată din ce cauză

Ordinea de zi a fost aprobată, iar în câteva clipe magistrații se vor pronunța în cazul celor două subiecte incluse pe ordinea de zi. Este vorba de:

1. Evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești.

2. Ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai Consiliului Superior Magistraturii aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat discutarea subiectului și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

Fluxul de știri
0