Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adunarea Generală a Judecătorilor, anulată: Iată din ce cauză

CC0 / Pixabay / succo / Justiție
Justiție - Sputnik Moldova
Abonare
Adunarea Generală a Judecătorilor nu va putea vota demisia membrilor CSM din lipsă de cvorum. La adunare au venit doar 187 de magistrați,din 438.

CHIȘINĂU, 27 sept - Sputnik. Adunarea Generală a Judecătorilor nu va putea vota demisia membrilor CSM din lipsă de cvorum. La ședința de la Casa Sindicatelor au venit 187 de judecători, în timp ce pentru a întruni cvorumul era nevoie de 197 de magistrați. Cu toate acestea, cei prezenți în sală au ținut să iasă la microfon pentru declarații la adresa întregului sistem judecătoresc și a cetățenilor.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Pericol pentru foștii judecători CC din guvernarea PDM – Iată ce face procurorul general

La Adunarea Generală a Judecătorilor urma să se discute două subiecte: 

1. Evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești.

2. Ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai Consiliului Superior Magistraturii aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

Fluxul de știri
0