Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce drumurile din Moldova degradează rapid: Schimbarea anunțată de Guvern - Video

© Sputnik / Miroslav RotariДорога
Дорога  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a decis să majoreze cu o treime fondurile destinate întreținerii drumurilor publice în acest an. Cabinetul își propune să calculeze pe viitor cu mai mult realism sumele necesare pentru reparația și întreținerea drumurilor locale.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Guvernul a decis să aloce peste 322 de milioane de lei, până la sfârșitul anului 2019, pentru lucrările de de rutină de întreținere a drumurilor publice. Suma respectivă, ce urmează a fi repartizată din Fondul rutier, este cu aproape o treime (cu 114 milioane de lei) mai mare decât alocațiile prevăzute inițial.

Drumul din satul Drăguşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” - Sputnik Moldova
Programul „Drumuri Bune” continuă: Câți bani va aloca Guvernul

Drumurile se deteriorează rapid din motivul că reparația și întreținerea lor a fost până acum subfinanțată, a concluzionat Cabinetul condus de Maia Sandu.

Suplimentarea sumelor destinate întreținerii drumurilor publice a fost necesară „ca urmare a degradării premature a stării drumurilor, cauzată de subfinanțarea întreținerii și reparației acestora”, s-a argumentat în ședința Guvernului din 25 septembrie.

De anul viitor, altul va fi mecanismul prin care vor fi distribuiți banii pentru administrația publică locală, inclusiv fondurile pentru drumuri, a declarat premierul Maia Sandu în ședința Cabinetului.

Se va ține cont de starea drumurilor, de numărul locuitorilor, dar nu de „culoarea politică”, a spus prim-ministrul.

Totodată, primarul și comunitatea vor decide ce achiziții să facă, ce companii să contracteze, ce străzi anume din localitate trebuie reparate, dar nu autoritățile centrale, a adăugat Maia Sandu.

La elaborarea Programului de reparație periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor a fost acceptat un deficit bugetar de circa 1 miliard de lei, estimându-se „o posibilă majorare a veniturilor în Bugetul de stat, de la 950.000 de milioane de lei la 1.725.600 miliarde lei”, a precizat Serviciul de presă al Guvernului.

La revizuirea Legii Bugetului de stat pentru anul 2019, a fost luată decizia de a încadra Programul în suma alocată conform Legii Bugetului de stat, „efectuând și o rebalansare a mijloacelor alocate între localități, luând în considerare numărul locuitorilor din acestea în limita alocațiilor inițiale”, potrivit sursei oficiale.

Fluxul de știri
0