Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Apel către autorități: Iată ce vor producătorii de fructe din sudul țării

© Sputnik / Miroslav RotariIon Balan
Ion Balan - Sputnik Moldova
Abonare
Antreprenorul agricol Ion Balan consideră că în zona de sud a Moldovei este nevoie de o fabrică de procesare a fructelor. În această perioadă producătorii de fructe sunt în așteptarea anunțului privind prețurile de achiziție a fructelor pentru procesare.
Apel către autorități: Iată ce cer producătorii de fructe din sudul țării

La începutul sezonului, prețul de achiziție a merelor era de 1,07 lei per kilogram. Fabricile au început a majora treptat prețul. În livadă acum se oferă de la 1,80 la 2,0 lei per kilogram. Ion Balan spune că antreprenorii din sudul Moldovei plantează în ultimii ani și livezi de mere, pe lângă fructele care sunt specifice acestei zone cum ar fi prunele, piersicii sau caisele.

Mezeluri și produse din carne - Sputnik Moldova
Societate
Carnea pe care moldovenii n-au consumat-o în ultimele luni: Explicația comercianților

„Chiar dacă la Comrat există o fabrică , ea are o capacitate mica de procesare, de aceea producătorii sunt nevoiți să transporte fructele fie la Orhei, fie la Chișinău. Acest fapt explică diferența de prețuri în diferite regiuni ale țării. Din acest considerent ar fi nevoie de încă o fabrică modernă de procesare”, a precizat Ion Balan.

La ora actuală, în Moldova, există doar patru fabrici cu capacitate mare de procesare, de peste 5 mii de tone pe zi și 10 fabrici cu capacități mai mici de procesare.

Potrivit prognozei Moldova Fruct, producția de mere din acest an va alcătui 500 de mii de tone. Majoritatea merelor ajung la export pentru că piața locală are capacitate mică de consum. Una dintre soluții ar fi adoptarea unei legi care să impună ca 50% din producția pe raft să fie autohtonă.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0