Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Apartamentele în Capitală, accesibile ca și în Europa: Explicația specialiștilor - Video

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în 2019 apartamentele au devenit mai accesibile față de 2018, chiar dacă asistăm la prima scumpire după 11 ani de cădere a prețurilor.

Veaceslav Ioniță a postat pe blocul său o analiză a evoluției prețurilor la apartamente în anul acesta. El spune că în 2019 efortul financiar pentru procurarea unui apartament s-a reduc cu 6 la sută față de anul trecut, "efort financiar" fiind un indice care stabilește raportul dintre venitul cetățeanului în lei, raportul leu-euro, dat fiind că prețul apartamentelor este calculat în euro și prețul apartamentului.

"În 2019 efortul financiar pentru procurarea unui apartament s-a redus cu 6%. Astfel pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău în trimestrul II din 2019 sunt necesare 8,8 salarii medii anuale, față de 9,4 salarii medii anuale în 2018", scrie Ioniță.

Creșterea accesibilității apartamentelor se datorează exclusiv majorării salariului mediu anual recalculat în euro. În prima jumătate a anului 2019 salariul mediu anual a crescut cu 336 de euro față de anul 2018 și a atins nivelul de 4.232 de euro pe an.

Alexandru Cimbriciuc - Sputnik Moldova
Apartament într-un bloc nou sau vechi: Ce preferă moldovenii

Ioniță spune că, deși în 2019 prețul la apartamente este mai mic decât în 2018, totuși în anul acesta s-a înregistrat o primă majorare a lor după o perioadă de tocmai 11 ani de descreștere a prețurilor la imobile.

"În trimestrul II din 2019, după 11 ani de căderea continuă a prețurilor la apartamente, am asistat la prima majorarea nesemnificativă a prețurilor. Dacă în primul trimestru un apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău avea un preț mediu de vânzare de 36,4 mii de euro, atunci în trimestrul II apartamentele s-au scumpit cu 600 euro și prețul lor s-a ridicat până la 37 de mii de euro pentru un apartament de 70 m2. Această majorare de preț a avut o influență minoră asupra accesibilității apartamentelor", constată expertul.

Ioniță afirmă că, practic, apartamentele în Capitală au devenit la fel de accesibile ca și în Europa.

"Efortul financiar pentru procurarea unui apartament în municipiul Chișinău, în ultimii trei ani se apropie rapid de media europeană, care constituie 6,9 salarii medii anuale pentru un apartament de 70 m2", a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Fluxul de știri
0