Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Echinocțiul de toamnă – începutul toamnei astronomice: Obiceiuri, tradiții, superstiții

© Sputnik / Alexei Danichev / Accesați arhiva multimediaToamnă
Toamnă - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă din punct de vedere meteorologic am mai putea avea încă zile de ”vară”, din punct de vedere astronomic, ziua de 23 septembrie marchează începutul toamnei.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Echinocțiul de toamnă, când noaptea este egală cu ziua, are loc astăzi, 23 septembrie, la ora 10.50, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.  Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească.

Îngheț - Sputnik Moldova
Cea mai scăzută temperatură din această toamnă: Unde s-au înregistrat minus 4,2 grade

Echinocțiului de toamnă este momentul când pășim în toamna astronomică. Soarele traversează la aceasta dată punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare.

După echinocțiu, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Echinocțiul de toamnă - obiceiuri, tradiții și superstiții

Echinocțiul de toamnă este un eveniment care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte, de acesta fiind legate mai multe obiceiuri și superstiții.

Ziua Națională a Vinului 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Națională a Vinului la 18 ani: Iată surprizele actualei ediții

Evenimentul astronomic anunță și  încheierea muncilor agricole, sătenii obișnuind să ducă o parte din recoltă la preot pentru a fi sfințită, potrivit site-ului folclor-romanesc.ro.

Potrivit tradiției, gospodarii fac primul must din strugurii proaspăt culeși. Tot în ziua echinocțiului de toamnă se bat nucii, se strâng merele și gutuile.

În mitologia păgână această sărbătoare poartă numele de Mabon sau A doua recoltă.

Este momentul în care i se aduc mulțumiri anotimpului Vara pentru lumina și căldura cu care ne-a răsfățat, și lumea se pregătește pentru primirea toamnei și a nopților răcoroase.

Fluxul de știri
0