Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Conducerea Parlamentului Moldovei, la forumul din Kazahstan - întrevederi importante

© Photo : Facebook / Zinaida GreceanîiDelegația Republicii Moldova în Kazahstan
Delegația Republicii Moldova în Kazahstan - Sputnik Moldova
Abonare
Președinți de parlament din 84 de state din Europa și Asia s-au întâlnit astăzi în cadrul unu forum. Prezentă este și președinta Legislativului din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, participă la forumul președinților de Parlament din țările Eurasiatice, „Eurasia mare: Dialog. Încredere. Parteneriat”, care se desfășoară în capitala Kazahstanului Nur-Sultan. Pe lângă cei 84 de președinți, la eveniment participă și 16 organizații internaționale și interparlamentare importante.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în Duma de Stat a Rusiei - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi s-a întâlnit cu vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei

În cadrul forumului se examinează un nou model de parteneriat în fața provocărilor comune, precum și integrarea într-un proiect unic al Uniunii Eurasiatice, Uniunii Europene și alte proiecte regionale. Un alt subiect abordat va fi și liberalizarea relațiilor comerciale între țările participante, diversificarea energetică, infrastructura, investițiile și alte subiecte de colaborare economică.

În marja forumului „Eurasia mare: Dialog. Încredere. Parteneriat”, președintele Legislativului de la Chișinău a avut o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse,  Iliyas Umakhanov.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali s-au referit la intensificarea relațiilor, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, între Republica Moldova și Federația Rusă. În context a fost menționată organizarea celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, dar și reluarea activității comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.

Zinadia Greceanîi s-a întâlnit și cu președintele Majilis, Parlamentul Republicii Kazahstan, Nurlan Nigmatulin.  

Într-o postare pe Facebook, președintele parlamentului scrie că astfel de evenimente sunt importante pentru „stabilirea unor relații de bună colaborare și intensificarea cooperării între țările participante. O atenție deosebită a fost acordată necesității creșterii schimburilor economice și identificării unor parteneriate durabile”, a scris Greceanîi.

La rândul său, președintele Majilis a reconfirmat deschiderea pentru extinderea cooperării bilaterale prin proiecte pentru tineri, proiecte investiționale și schimb de experiență la nivel parlamentar.

La forumul președinților de Parlament din țările Eurasiatice participă și vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Alexandru Slusari, deputații Vladimir Golovatiuc și Bogdan Țîrdea.

Fluxul de știri
0