Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai aveți doar trei zile pentru a face asta: În caz contrar veți fi amendați

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Atenție mare, doar până pe 25 septembrie puteți face asta – Fiscul avertizează că veți sancționați cu amendă.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat atenționează că data de 25 septembrie este termenul limită de achitare a impozitului pe venit în rate pentru trimestrul III al anului 2019. Neplata sau plata incompletă a impozitului pe venit în rate se sancționează cu amendă.

Potrivit informației SFS, agenții economici care aplică regimul general de impunere (12% din venitul impozabil) sunt obligați să achite 1/4 din:

  • a) suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul 2019; sau
  • b) impozitul ce urma să fie plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul precedent.

Totodată, neplata sau plata incompletă a impozitului pe venit în rate se sancționează cu amendă în cuantum calculat unei perioade cuprinse între data stabilită pentru plata acestui impozit şi data stabilită pentru prezentarea declarației fiscale.

FISC - Sputnik Moldova
Atenționarea fiscului pentru deținătorii de imobile: Ce se întâmplă în 15 august

Suma neplătită a impozitului pe venit se determină ca diferență dintre impozitul calculat şi plătit de contribuabil şi impozitul pe care acesta era obligat să-l plătească, explică SFS. Impozitul pe venit care urmează a fi plătit reprezintă cea mai mică mărime din impozitul calculat care urma să fie plătit în anul precedent sau 80% din suma definitivă a impozitului din anul curent, scăzându-se trecerile în cont (cu excepția impozitului plătit în rate).

Potrivit datelor SFS, declarația cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală 2018 a fost prezentată de 37354 agenți economici, dintre care 18430 au prognozat achitarea impozitului pe venit în rate în sumă totală de 1,9 miliarde lei în nouă luni ale anului 2019, ceea ce reprezintă 84% din suma totală prognozată.

Fluxul de știri
0