Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM, solicitare imperativă către bănci: Iată ce trebuie să facă

© Sputnik / Miroslav RotariBanca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Băncile licențiate din Moldova vor trebui să verifice de urgență serviciile de păstrare a bunurilor deponenților.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Banca Națională a Moldovei le-a solicitat tuturor băncilor licențiate din țară să ia măsuri suplimentare pentru securizarea bunurilor clienților. Acestea urmează să verifice și să testeze serviciile de păstrare a bunurilor deponenților, în vederea preveniri eventualelor riscuri.

”Verificările urmează să se încheie pe 22 octombrie 2019, după care, în cel mult 30 de zile lucrătoare, băncile vor trebui să prezinte BNM rezultatele, dar și un plan de măsuri pentru înlăturarea deficiențelor depistate”, anunță BNM într-un comunicat.

Totodată, instituția le-a solicitat băncilor licențiate să asigure, în cadrul prestării serviciilor, informarea clienților despre riscurile aferente.

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernatorul BNM despre spargerea de la MAIB: Banca trebuie să-și asume riscurile

Amintim că, în noaptea din 5 spre 6 iulie, a fost jefuită filiala „Moldova-Agroindbank” din Sectorul Buiucani al Chișinăului, fiind sustrase casete cu bani, acte, bijuterii și alte obiecte de valoare.

Potrivit Poliției, hoții au pătruns în incinta acesteia, deconectând sucursala de la reţeaua electrică, distrugând sistemul de alarmă şi deteriorând o parte din camerele video.

Ministerul Afacerilor Interne a constatat atunci că la filiala din Sectorul Buiucani a „Moldova Agroindbank”, la care a fost dată spargerea, „nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte”.

Această vulnerabilitate, potrivit MAI, „relevă absența totală a unei preocupări din partea entității comerciale, dar și a instituțiilor responsabile pentru implementarea standardelor de siguranță în sistemul financiar-bancar”.  

ограбление - Sputnik Moldova
Furtul la MAIB: Despăgubiri contrar obligației și riscul casetelor de valori - experți

„În acest sens, ne vom adresa instituțiilor abilitate ale statului în vederea înăspririi urgente a cadrului normativ cu privire la sistemele de securitate utilizate de băncile comerciale din Republica Moldova, inclusiv pentru a evita repetarea unor fapte similare”, se mai arată în comunicatul MAI.

Potrivit legislației în vigoare, Banca Națională a Moldovei este responsabilă de reglementarea prudențială a băncilor și nu reglementează cerințele specifice, tehnice, de securitate etc, acestea încadrându-se la modul general în categoria de riscuri operaționale.

BNM precizează în comunicat că actele normative prevăd că băncile trebuie să elaboreze politici interne pentru a gestiona eficient riscurile operaționale la care se expun, inclusiv cele de fraudă internă sau externă, precum și tentativele de fraudă. Aplicarea acestor norme este indispensabilă pentru protecția eficientă a activelor băncilor.

Fluxul de știri
0