Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernatorul BNM despre spargerea de la MAIB: Banca trebuie să-și asume riscurile

© Photo : BNMOctavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău
Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, spune că băncile din țară trebuie să se asigure și în situațiile când trebuie să compenseze pierderile pe care le suportă clienții lor în cazul în care banca este spartă.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a declarat astăzi în timpul audierilor în comisia parlamentară economie, buget și finanțe că BNM va veni cu un set de recomandări pentru băncile din țară ca să evite incidente de felul celui care a fost înregistrat, pe 6 iulie, la o filială din Chișinău a băncii Moldova Agroindbank.

Moldova-Agroindbank - Sputnik Moldova
Societate
Jaful de la MAIB: Valoarea prejudiciului crește cu fiecare zi - iată care este suma

”Noi ne-am alertat în legătură cu acest eveniment. Vrem să înțelegem de la bancă care au fost cauzele. Ce a dus la această situație, ca în baza lor să venim cu un set de recomandări către bănci pentru a diminua aceste riscuri”, a subliniat guvernatorul.

În același timp, Octavian Armașu a declarat că BNM nu are ca sarcină să asigure securitatea băncilor în cazurile de furt.

”BNM face reglementarea prudențială a băncilor și nu supraveghează propriu-zis riscurile operaționale. Riscurile operaționale ale băncilor sunt pe seama băncilor. Noi obligăm băncile să evalueze aceste riscuri, astfel ca să fie capital pus deoparte pentru astfel de incidente”, a spus Armașu.

Guvernatorul a mai precizat că, ceea ce ține de modul în care banca gestionează aceste riscuri, aici fiecare bancă trebuie să-și găsească cele mai bune soluții.

”În cazuri când apar astfel de situații, băncile au de unde compensa aceste pierderi”, a reiterat guvernatorul BNM.   

În dimineața de 6 iulie, o filială a băncii Moldova Agroindbank din sectorul Buiucani al Capitalei a fost prădată de persoane care nu au fost identificate de Poliție nici până în prezent.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Iată cum poți să câștigi legal un milion în Moldova: Anunțul făcut de o bancă comercială

Poliţia a fost sesizată despre furt de un trecător, care a observat geamurile sparte la bancă. Hoţii au reuşit să pătrundă în interior după ce au deconectat energia electrică din sediul băncii şi au deteriorat grilajul de la intrarea din spate. Camerele de supraveghere şi alarma, la fel, au fost deconectate.

Suma prejudiciului se ridică deja la peste 51 de milioane de lei. Moldova Agroindbank a anunțat că va compensa păgubiții. Banca invită clienţii păgubiţi ca urmare a furtului produs pe 6 iulie să depună cererile de compensare. Acestea urmează a fi depuse la sediul MAIB din str. Columna 104/1, până la 1 septembrie 2019, în intervalul de timp 10:00 – 15:00.

Fluxul de știri
0