Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Piața Federației Ruse – salvarea producătorilor de mere din Republica Moldova - Video

Abonare
În proporție de 90-95%, merele moldovenești sunt exportate în Federația Rusă. De asemenea, 50% dintre strugurii proaspeți moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus, a remarcat expertul economic Veaceslav Ioniță într-un dialog cu reporterul Sputnik Moldova.

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă sunt mult mai reduse decât în trecut. Exporturile moldovenești către Rusia sunt acum de doar aproximativ 10% din total, a declarat pentru Sputnik Moldova expertul economic Veaceslav Ioniță, unul dintre participanții la cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus ce se desfășoară la Chișinău în perioada 19-21 septembrie, la Palatul Republicii.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime

Cu toate acestea, piața Federației Ruse a rămas importantă și chiar salvatoare pentru producția agricolă a Republicii Moldova. Unele fructe și legume moldovenești sunt exportate doar pe piața rusă.

În cazul merelor de exemplu, în proporție de 90-95%, acestea sunt exportate în Federația Rusă, a menționat Veaceslav Ioniță.

Iar strugurii în stare proaspătă sunt exportați de Republica Moldova în proporție de 50% în Federația Rusă și Belarus, a adăugat expertul economic.

Veaceslav Ioniță a subliniat că, după mai mulți ani de creștere, Republica Moldova înregistrează în prezent o stagnare a exporturilor – acestea nu cresc deloc.

„Se înregistrează această scădere în special din cauza capacităților noastre reduse de a penetra noi piețe de desfacere și capacităților foarte slabe de a menține piețele tradiționale. Noi nu reușim să vindem mai mult în Federația Rusă și nu reușim deloc să câștigăm alte piețe”, a constatat  Veaceslav Ioniță

Fluxul de știri
0