Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii pun la murat roșii, castraveți și harbuji: Care sunt prețurile la piață

© SputnikPiață
Piață  - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii se pregătesc pentru sezonul rece făcând conserve și murături. Iată ce prețuri afișează comercianții la piață.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. În Moldova s-a instalat toamna adevărată, iar gospodinele se grăbesc să-și umple cămările cu delicii pentru sezonul rece. În această perioadă este forfotă mare în piețe, întrucât femeile își doresc să prindă prețuri accesibile la legume. Chiar dacă gospodinele vor ca beciurile să fie pline cu tot felul de conserve și murături, bugetul este prea mic pentru a cumpărat cantități mari de ”materie primă”.

Выращенные в Армении помидоры экспортируют также в Россию - Sputnik Moldova
Societate
ANSA atenționeză: În raionul Ialoveni au fost depistate focare de dăunători de roșii

Comercianții spun că, în această perioadă, cele mai solicitate sunt roșiile, ardeii, harbujii şi ceapa. Dacă în alți ani castraveții puteau fi cumpărați și cu 10 lei pentru un kilogram, acum prețul este mult mai mare. Aceste legume au ajuns să coste la piață chiar 30-40 de lei. Roșiile sunt ceva mai accesibile.

Vânzătorii spun că prețul lor depinde de soi și mărimea legumei. Cele mai ieftine roșii costă în jur de 8 lei, iar cele mai scumpe - 30 de lei pentru un kilogram. La unele tarabe ceapa costă 8 lei, iar la altele 10 lei, tot în funcție de calitate. Gospodinele spun că această perioadă este potrivită pentru a face murături (roșii, castraveți și harbuji).  

Elena, care a venit astăzi la piață, afirmă că a prins secretul murăturilor delicioase de la mama ei încă de pe când era mică. 

”Când eram mică, mereu priveam cum mama pune murături. Tăia țelina și o așeza la fundul borcanului. Multe gospodine pun usturoiul întreg, dar mama de fiecare dată îl pisa. După aceia așeza roșiile frumos în borcan și punea puțin rachiu pentru un termen de valabilitate mai mare a murăturilor”, ne-a povestit Elena. 

Femeile spun că obișnuiesc să pună la murat și harbuji pentru că aceștia sunt la mare căutare iarna. Un kilogram de pepene verde costă între 8 și 10 lei.

Comercianții subliniază că vânzările în acest an au scăzut considerabil. Aceștia bănuiesc că motivul ar fi prețurile mari la produse, dar și faptul că femeile nu mai prepară atât de multe provizii pentru sezonul rece, cum obișnuiau să o facă în anii precedenți. 

Fluxul de știri
0