Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Legea cu privire la procuratură nu asigură independența procurorului

Abonare
Legea cu privire la procuratură trebuie anulată, deoarece nu asigură principalul - independența procurorului, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova avocatul Ion Dron, președintele Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Actuala Lege cu privire la procuratură a făcut din persoana procurorului ceea ce acesta nu era nici chiar în perioada sovietică, susține avocatul Ion Dron.

Boris Lupașcu - Sputnik Moldova
Foștii procurori nu văd cu ochi buni reforma procuraturii

Procurorul general poate să retragă în orice moment de la orice procuror un dosar și să-l transmită altuia, să închidă sau să redeschidă un caz după cum crede de cuviință. Orice procuror ierarhic superior, raional sau al Procuraturii Generale, poate să păstreze la el orice dosar, oricât dorește, după care să dea indicații procurorului ierarhic inferior cum să procedeze în continuare.

Legea cu privire la procuratură nu conține nici o dispoziție clară: cine poartă răspundere pentru rezultatele unui caz concret – procurorul care instrumentează cazul, procurorul ierarhic superior sau procurorul general. Comisia de la Veneția a menționat în concluziile sale că autorii și conducerea anterioară, în calitate de coautor al acestei legi, nu au dat răspuns la întrebarea principială. Legea prevede structura ierarhică, cine și cui se subordonează în procuratură, însă nu asigură independența fiecărui procuror.

„Formal, legea îi permite oricărui procuror să facă recurs privind decizia celui ierarhic superior, însă în realitate acest lucru este imposibil, fie și din simplul motiv că ierarhia nu prevede o persoană sau o autoritate ierarhic superioare cărora să se subordoneze procurorul general. Le-am spus de mai multe ori reprezentanților guvernării anterioare că va veni un timp când și ei vor deveni victime ale legilor și sistemului pe care tot ei le-au creat. Cu părere de rău, trebuie să repet acest lucru și pentru actualii guvernanți”, a spus avocatul Dron.

Acesta a declarat că, în situația care s-a creat, nu există posibilitatea de a anula sau măcar de a modifica legea, din două motive. În primul rând, partenerii occidentali au investit bani grei în elaborarea acestei legi. În al doilea rând, persoanele care au elaborat legea, membri ai organizațiilor neguvernamentale cu profil juridic, au devenit la ora actuală consilieri au primelor persoane în stat, care răspund de reforma justiției. Iar să-ți imaginezi reforma organelor de drept, având o astfel de Lege cu privire la procuratură, este imposibil.

Fluxul de știri
0