Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Foștii procurori nu văd cu ochi buni reforma procuraturii

© Sputnik / OsmatescoBoris Lupașcu
Boris Lupașcu - Sputnik Moldova
Abonare
Foștii angajați ai procuraturii sunt rezervați față de noile prevederi ale proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură elaborat de către Ministerul Justiției. Proiectul de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției.
Foștii procurori nu văd cu ochi buni reforma procuraturii

Fostul procuror, iar acum avocatul Boris Lupașcu consideră că Procuratura rămâne a fi o instituție autonomă în cadrul autorității judecătorești, iar asta ar însemna că procurorii nu sunt încă magistrați pentru a fi subordonați Ministrului Justiției.

„Procurorii nu sunt astăzi magistrați, așa cum sunt în alte state, de aceea nu putem să fim de acord cu propunerile Ministerului Justiției. De asemenea, avem rezerve și referitor la persoanele care vor întra în componența comisiei de concurs”, a precizat Boris Lupașcu.

Potrivit proiectului, în componența comisiei de concurs vor intra ministrul justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un reprezentant al societății civile și un psiholog, selectați de Ministrul Justiției.

Lupașcu mai spune că prin propunerile Ministerului Justiției procurorii sunt ignorați la luarea unor decizii în cadrul comisiei de concurs.

„Se propune ca în cadrul CSP să intre membrii noi, dar de ce sunt ignorați procurorii sau foștii procurori. Reformăm procuratura fără voința procurorilor. În plus și recomandările Comisiei de la Veneția și grupul de state împotriva corupției GRECO sunt împotriva reprezentării Ministrului Justiției în CSP și CSM”, a mai spus avocatul Boris Lupașcu.

Recent, președintele Igor Dodon a menționat că reforma justiției pe care o pregătește Guvernul trebuie să prevadă criterii clare despre cum poate avea loc retragerea procurorului general din funcție, dacă acest lucru va fi necesar.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0