Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Consumul acestor băuturi, un pericol mortal pentru locuitorii Moldovei - detalii

© Fotolia / Koeva_annaBăutură cu gheață în formă de craniu
Băutură cu gheață în formă de craniu - Sputnik Moldova
Abonare
Nu doar băuturile alcoolice, ci și cele fără alcool pot cauza daune ireparabile sănătății, iar oamenii de știință și specialiștii nutriționiști semnalează pericolul consumului exagerat de băuturi aromatizate, carbogazoase.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik, Andrei Petric. Consumul regulat de băuturi dulci fără alcool, inclusiv cele carbogazoase, poate spori riscul de deces prematur, a constatat un grup internațional de savanți.

Supermarket - Sputnik Moldova
Societate
Alertă în toată Europa: Droguri periculoase, depistate în alimente

Oamenii de știință au efectuat un studiu la care au participat peste 450 de mii de voluntari sănătoși din zece țări ale Europei. Pe parcursul a 16 ani specialiștii au adunat date de la pacienți, acordând o atenție deosebită băuturilor consumate de către aceștia. Au fost luate în calcul înălțimea subiecților, greutatea, obiceiurile nesănătoase, rația și modul de viață.  

S-a constatat că un consum zilnic a două sau mai multe pahare de băuturi care conțin zahăr sau înlocuitori ai acestuia sporește cu 17% riscul de moarte prematură, indiferent de cauza care o provoacă. Totodată, cei care au preferat apa gazoasă dulce, sufereau de cele mai multe ori de maladii ale sistemului digestiv, iar amatorii de apă dietetică au acuzat maladii cardiovasculare.

O cutie de cola cu o capacitate de 0,33 litri poate conține de la 6,5 până la 8 bucăți de zahăr. Anume aceste băuturi sunt cauza obezității copiilor din întreaga lume, prezentând în același timp un risc de apariție a diabetului zaharat, a maladiilor cardiovasculare, dermatologice, ginecologice, urologice. Chiar și apa gazoasă fără zahăr irită mucoasa stomacului, sporește aciditatea, balonarea tractului intestinal și dereglează motorica acestuia.

Mâină cu tatuaj - Sputnik Moldova
Alertă în toată Europa: Produs periculos, care poate cauza cancer

Pe primul loc în lista băuturilor nealcoolice periculoase se află ceaiul în pachețele. La 11 tipuri de ceai în pachețele a fost depistat bacilul E.coli, iar în unele erau urme de mucegai.

Specialiștii recomandă să fie redus și consumul de cafea solubilă care este deosebit de periculoasă luată pe stomacul gol. Acest obicei poate provoca apariția gastritei, a ulcerului stomacal și a altor maladii.

Trebuie de renunțat și la cafeaua „3+1” care conține prea mult zahăr, iar în loc de lapte sunt adăugați de cele mai multe ori înlocuitori ai acestuia, inclusiv unt de palmier.

Ultimul pe listă se află sucul în pachete. Specialiștii recomandă să mănânci o portocală în locul acestui suc.

English breakfast - Sputnik Moldova
Societate
Cinci alimentele periculoase pe care le consumăm zilnic

„Sucurile pe care mulți le recomandă nu conțin absolut nici un fel de vitamine. Ele sunt procesate. Deși scrie pe ele 100% natural, în realitate este vorba de zahăr obișnuit sau de sirop diluat cu apă. Aceste sucuri nu sunt acele băuturi vitaminizate de care are nevoie organismul”, a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova șeful Secției de hematologie pediatrică a Institutului Oncologic din Republica Moldova.

Plaschevici este sigură că copiii nu trebuie să consume o cantitate mare de astfel de băuturi și nici chiar sucuri din fructe proaspete, deoarece acestea sunt concentrate, la fel și smoothie-urile.

„Aceste sucuri sau cocktail-uri, smoothie-uri din fructe conțin o cantitate mare de acid ascorbic, care afectează membrana mucoasă a tractului gastrointestinal, provocând gastrită, ulcerații etc. Desigur, dacă sunt consumate regulat. Uneori – se poate și este necesar. Sunt mai bune decât sucurile din pachete, cola și alte băuturi asemănătoare”, a rezumat medicul.

Fluxul de știri
0