Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fostul ministru al Agriculturii: Oferiți compensații viticultorilor și lăsați vorbele

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Viticultorii riscă să rămână cu recolta pe deal, dacă autoritățile nu vor interveni cu acțiuni concrete până săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Fostul ministru al Agriculturii: Oferiți compensații viticultorilor și lăsați vorbele

Viticultorii riscă să rămână cu recolta pe deal, dacă autoritățile nu vor interveni cu acțiuni concrete, cel târziu, până săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

De câteva zile, autoritățile din domeniul agriculturii încearcă să găsească soluții pentru problemele viticultorilor și vinificatorilor. Fabricile vinicole ezită să cumpere noi cantități de struguri, deoarece au stocuri mai vechi de vin pe care nu le pot realiza.

Виноград - Sputnik Moldova
Producătorilor de struguri le vine să pună mâna pe topor: Probleme grave în viticultură

În același timp, cultivatorii de viță de vie nu prea au alternative pentru a-și realiza recolta și afirmă că vor fi nevoiți să o lase pe deal, în condițiile în care Guvernul nu-i va ajuta să rezolve problema. Iată cum comentează această situație fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc:    

”Vedem doar promisiuni și vorbe, că ne vom așeza și discuta. Oameni buni, procesul de recoltare este pe sfârșite. Producătorii astăzi se confruntă cu problema respectivă. Prin declarații nu vom găsi soluții. Este necesar de a aplica acțiuni concrete pentru a soluționa problema”, atenționează Nicolae Ciubuc.

Potrivit lui Ciubuc, Ministerul Agriculturii trebuie să evalueze imediat ce posibilități de stocare și procesare a strugurilor au în prezent întreprinderile vinicole.

”În primul rând, trebuie să cunoaștem care sunt aceste capacități în următoarele săptămâni. Să nu ne trezim că întreprinderile vinicole nu au posibilitatea să primească struguri pentru procesare. În al doilea rând, e necesar de a examina posibilitatea colectării și prelucrării strugurilor, prin distilarea de criză”, explică Nicolae Ciubuc.

Cu referire la viticultori, care sunt nevoiți să vândă strugurii la prețuri derizorii, fostul ministru al Agriculturii susține că Ministerul Agriculturii trebuie să insiste pe măsura compensării pierderilor. 

”Trebuie urgent de identificat surse financiare în acest scop. Nu mă refer neapărat la bani din bugetul statului. Sunt parteneri de dezvoltare care, vedem că susțin reformele inițiate de noua guvernare, deși nu vedem reforme. Putem apela la ei. Nu vorbesc acum despre invenții, dar despre acțiuni concrete pe care fosta guvernare le-a desfășurat. În anul 2015-2016 am oferit compensații producătorilor de struguri, câte 1 leu 50 de bani pentru fiecare kilogram. Atunci Banca Mondială ne-a oferit aceste surse financiare”, afirmă Nicolae Ciubuc.

Detalii, în emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0