Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Democrații contestă la CC legea Procuraturii- vezi ce-i nemulțumește

© Sputnik / OsmatescoIgor Vremea
Igor Vremea - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat pregătește o sesizare la Curtea Constituțională privind modificările votate de Parlament la Legea Procuraturii. Argumentul democraților este că CSP a fost înlăturat de la luarea deciziilor, ca garant al independenţei şi imparţialităţii procurorilor.
Democrații contestă la CC legea Procuraturii- vezi ce-i nemulțumește

Deputatul Igor Vremea a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că prin modificările care au fost adoptate de Parlament au fost limitate competențele Consiliului Superior al Procurorilor la selectarea candidaților pentru funcția de procuror general.

 „Ministerul Justiției, implicit ministrul, își arogă competențe sporite la selectarea candidaților în raport cu CSP. Prin aceste modificări, Ministrul Justiției va superviza crearea comisiei de concurs”, a menționat Vremea.

Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Cât ne va costa reforma justiției și a organelor procuraturii

El mai spune că o modificare care a fost trecută cu vederea este că, dacă șeful statului respinge candidatura propusă de CSP, Consiliul Superior al Procurorilor poate propune repetat aceiași candidatură cu votul majorității simple și nu cu două treimi cum era până în prezent.

Potrivit Ministerului Justiției, modificările operate la Legea Procuraturii nu vor periclita independența și autonomia acestei instituții, deoarece Consiliul Superior al Procurorilor va avea rolul decisiv și determinant de a selecta candidatul propus la funcția de Procuror General, fiind astfel organul care va decide în final candidatura ce urmează a fi propusă Președintelui țării.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0