Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât ne va costa reforma justiției și a organelor procuraturii

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă reformă a justiției. Cât ne va costa această încercare a autorităților de a face ordine în sistemul de drept.
Cât ne va costa reforma justiției și a organelor procuraturii

Reforma sistemului judecătoresc și a organelor procuraturii nu va costa mult. Asigurarea vine din partea Ministrului Justiției și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova. Potrivit Olesei Stamate, resurse financiare vor fi necesare doar pentru activitatea Comisiei care se va ocupa de evaluarea judecătorilor și a procurorilor.

„Per total, reforma nu va costa, cu excepția Comisiei de Evaluare care va consuma resurse financiare”, a declarat Ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Potrivit documentului propus de Ministerul Justiției, cei 20 de membri ai Comisiei de Evaluare vor „fi remunerați lunar pentru perioada activității în Comisie cu salariul judecătorului Curții Supreme de Justiție cu vechimea în muncă în funcția de judecător de pînă la 16 ani”. Ceea ce înseamnă că fiecare membru al Comisiei va ridica lunar un salariu de aproximativ 30 de mii de lei. Un simplu calcul arată că, pentru achitarea salariilor celor 20 de membri, statul va cheltui lunar câte 600 de mii de lei.

„Noi vrem să ne încadrăm într-un termen de maxim un an”, a menționat ministrul Justiției.

Cert este că autoritățile contează pe susținerea financiară a partenerilor externi în ceea ce privește realizarea acestei reforme.

„Noi suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare. Le-am solicitat să ne susțină, inclusiv și financiar în realizarea acestei reforme. Sperăm că vom avea un răspuns pozitiv în acest sens, iar activitatea Comisiei să fie integral sau partial acoperită de partenerii externi”, spune ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0