Să deții un autoturism în Chișinău este foarte comod – poți ajunge mai ușor la destinație, chiar și atunci când se formează ambuteiaje. Dar riscurile îi pândesc pe automobiliști la fiece pas, în orice moment fiind posibil să te pomenești într-o situație periculoasă.
Chișinăuienii sunt șocați de starea în care se află podurile din Capitală. Mulți dintre ei postează pe rețelele de socializare fotografii ce demonstrează starea precară a acestor construcții. Arată deplorabil mai ales podurile de pe străzile Mihai Viteazul și Renașterii Naționale (mai jos de clădirea Circului).
Nu este mai bună nici condiția podului de pe strada Ismail – știrbiturile și gropile l-au împânzit de tot, dar se vede că acest fapt nu-i interesează pe cei de la Primărie.
Zi de zi, aceste construcții sunt supuse încercărilor – de blocajele formate în trafic și de vehiculele masive și grele. Podurile nu au fost supuse unor reparații capitale de foarte mult timp. Din acest motiv, tot mai mulți șoferi și pasageri ai transportului public care traversează zilnic respectivele căi de acces își fac griji pentru securitatea și rezistența acestor obiective de infrastructură. Podurile încă mai stau, dar cât de lung le va fi veacul o știu doar specialiștii.
De starea podului s-a vorbit la Primăria Chișinău încă în luna martie. Responsabilii au afirmat că intenționează să repare capital până la sfârșitul anului unele dintre ele.
Cu toate acestea, după cum constată majoritatea locuitorilor din Chișinău, promisiunile au rămas doar cuvinte, iar în fapt vedem aceleași găuri de pe carosabilul și fâșia pietonală a podurilor.
Experții care au analizat starea viaductelor au emis un verdict aproape unanim: de reparații urgente au nevoie în special podurile de pe Mihai Viteazul și Ismail. Situația acestora este groaznică – părțile abia de se țin legate între ele.
Reporterul Sputnik Moldova i-a solicitat un comentariu pe această temă lui Valeriu Lupașcu, fostul arhitect-șef adjunct al Chișinăului.
„Aceasta este o problemă destul de serioasă nu numai în Chișinău, dar în întreaga țară. Podurile sunt structuri arhitecturale și inginerești ce necesită examinare și supraveghere constantă. Experiența mondială în privința prăbușirii podurilor ne demonstrează că aceste construcții necesită monitorizare constantă și riguroasă, ceea ce, din păcate, la noi nu se face”, a spus Valeriu Lupașcu.
Potrivit expertului, podul de pe strada Mihai Viteazul, precum și podul din apropierea Circului sunt într-o stare extrem de proastă.
Lupașcu accentuează: nimeni nu poate spune astăzi în ce măsură au fost afectate de coroziune structurile metalice din care au fost construite fundațiile acestor poduri, spălate încontinuu de apele subterane și amplasate pe malurile râului Bâc.
„Podurile din Capitală sunt obiective strategice. Ele sunt traversate de principalele rute de transport ce leagă Centrul de celelalte sectoare ale Chișinăului. Asemenea construcții trebuie monitorizate cu strictețe. Dacă nu vor fi reabilitate, dacă nu va fi îmbunătățită starea structurilor metalice de la baza lor, la un moment dat se poate produce o catastrofă. Nu există construcții veșnice, mai ales dacă nimeni nu se îngrijește de ele”, a subliniat expertul.
Starea de lucruri este agravată și de numărul tot mare al participanților la traficul auto. În Chișinău sunt înregistrate acum vreo 360 de mii de automobile personale, pe lângă transportul public și cel de mărfuri.
„Podurile au îmbătrânit, gradul de uzură a metalului este înalt. Am inspectat aceste obiective și am constatat că se află într-o stare tehnică critică. Autoritățile municipale ar trebui să formeze neîntârziat o comisie care să evalueze gradul de uzură și alți parametri ai podurilor. Nu este într-o stare mai bună se află și viaductul ce leagă Centrul de Sectorul Botanica, dar și alte poduri”, a declarat Valeriu Lupașcu.
Faptul că un pod se poate prăbuși în orice moment l-a demonstrat, în iunie curent, cazul produs în Buzău, România, unde o parte din grilajul unui pod de beton s-a prăbușit pe autostrada aflată sub el. Numai datorită unei întâmplări fericite nimeni n-a avut de suferit de pe urma căderii fragmentului de beton ce cântărea câteva tone.
Este dificil de prevăzut cum va evolua starea podurilor din Chișinău. Viitorul acestora poate fi văzut acum doar prin prisma breșelor din asfalt ce semnalează posibilitatea unui mare pericol.
Opinia autorului nu coincide neapărat cu poziția redacției.