Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comisia de anchetă: Detalii privind concesionarea Aeroportului și privatizarea Air Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariAvion
Avion - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice a dezvăluit detalii din rapoartele preliminare privind legalitatea concesionării Aeroportului Chișinău și cea de privatizarea a Air Moldova.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. În cadrul ședinței comisiei de anchetă au fost prezentate rapoartele preliminare privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și privatizarea Air Moldova. Cu referire la cazul concesionări, avocatul Eduard Digore a declarat că totul a pornit de la o Hotărâre de Guvern din 2012, prin care s-a decis concesionarea Aeroportului Chișinău. Responsabilă de verificarea modului de realizare a proiectului era Agenția Proprietății Publice. Aceiași instituție trebuie să analizeze cât de oportună era pentru stat concesionarea Aeroportului.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Soluția unui fost judecător la CEDO pentru a-l face pe Rothschild să renunțe la Aeroport

„Studiul nu face trimitere la taxa de modernizare. În Hotărârea de Guvern ulterioară, din 23 mai, se schimbă obiectul concesiunii, el nu este ”Întreprindere de Stat”, dar obiect de gestiune al activelor. Am constatat că unele acte sunt întocmite de specialiști din domeniul economic, dar nu juriști”, a menționat Digore.

Avocatul spune că cea mai gravă în tot acest proces a fost decizia ca respectivul concurs să fie închis. Totodată, el susține că la concurs s-au asociat ”trei companii dintre care două din Rusia și Avia Invest de drept moldovenesc”. Ei au semnat un Acord în baza căruia au participat la concurs, chiar dacă nici una acele companii nu au fost invitate pentru a participa.

Digore mai spune că, în urma verificărilor întregului proces, „s-a constatat că acesta a fost afectat de condiții de nulitate, pe motiv că a fost încălcată legea imperativă la aplicarea acestui contract”, a precizat avocatul.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Politică
Lovitură de teatru: Iată cum a fost preluată „Avia Invest”

Ce ține de privatizarea Air Moldova, raportorii spun că, după privatizare, datoriile companiei nu au fost achitate, iar scopul privatizării nu a fost atins. Totodată, președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a anunțat că reprezentanții companiei care a câștigat concursul de privatizare a Air Moldova au părăsit teritoriul Republicii Moldova. În context, comisia a solicitat implicarea Ministerului de Interne.

De menționat că rapoartele conțin informații preliminare privind eventuale nereguli scoase la iveală în urma examinării mai multor documente prezentate comisiei de anchetă și audierii mai multor persoane, care se referă la concesionarea Aeroportului și privatizarea Air Moldova.

Compania Air Moldova a fost privatizată în toamna anului trecut, iar Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani.

Fluxul de știri
0