Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lovitură de teatru: Iată cum a fost preluată „Avia Invest”

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Un contract de tranzacționare a 95% din ”Avia Invest” ar exista, iar acum este examinat de Procuratură, care urmează să stabilească dacă acesta a fost încheiat sau nu în mod abuziv și cu încălcarea legii.

CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Compania cipriotă care deținea compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a fost cumpărată integral de Nat Rothschild. Cel puțin asta reiese din comunicatul emis de Guvernul Republicii Moldova. Executivul recunoaște că tranzacția a fost finalizată, dar precizează că contractul de concesiune a aeroportului semnat în 2013 cu "Avia Invest" este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate.

În comunicat este menționat faptul că „nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd” și că „prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul au fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd. și doar după ce acest lucru a fost anunțat public”, este precizat în comunicatul Executivului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Discuții la CSS: Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău trebuie reziliat

Guvernul mai scrie că „din comunicatul de presă apărut astăzi, înțelegem că NR Investments Ltd. a achiziționat integral compania Komaksavia Airport Invest Ltd, înregistrată în Cipru, astfel devenind indirect ultimul beneficiar efectiv al Avia Invest SRL cu 95% din acțiunile acesteia”, mai este specificat în comunicatul de presă.

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova Igor Dodon scrie într-o postare pe Facebook că tranzacția de preluare a ”Avia invest” de către investitorul străin a fost blocată, iar finalizarea acesteia este imposibilă. Președintele a mai spus că „prejudiciul material și riscurile de securitate națională aferente acestei scheme frauduloase sunt enorme” și dacă există anumite instituții care „au acționat în contradicție cu cele agreate în cadrul ședinței din 23 august, acest lucru este foarte grav și organele competente trebuie să investigheze acest fapt, pentru a nu admite prejudicierea de mai departe a intereselor Republicii Moldova”, a mai scris Igor Dodon.

Fluxul de știri
0