Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MOLDOX 2019 - Eveniment cultural de anvergură la Cahul

© Flickr / arianta cinema
 cinema - Sputnik Moldova
Abonare
Filme bune, ateliere de creație excepționale, discuții înflăcărate, concerte interesante, lecturi și excursii captivante - De toate acestea au avut parte cei peste 1500 de oameni care, săptămâna trecută, au ales să vină la MOLDOX 2019.

Chișinău, 17 sept – Sputnik. Timp de șase zile, orașul Cahul a fost un adevărat centru cinematografic al țării, găzduind cea de-a patra ediție a Festivalului  Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – MOLDOX, cu tema „METAMORFOZE”. Festivalul a adus în capitala de sud a țării și oaspeți de peste hotare. Ceremonia de închidere a avut loc la Teatrul Muzical-Dramatic B. P. Hașdeu din Cahul.

O lume a „metamorfozelor” la Cahul

Vizitatorii festivalului din acest an au explorat la maxim o lume a  metamorfozelor” istorice, economice, a rolurilor atribuite femeii și bărbatului în societate, a vârstei, a noțiunii de gender, etc. Timp de șase zile, au fost proiectate 17 lungmetraje și 10 scurtmetraje din 12 țări: Republica Moldova, Suedia, România, Ucraina, Olanda, Polonia, Letonia, Franța, Marea Britanie, Rusia, Elveția, Germania. La final de proiecții, creatorii din spatele peliculelor au provocat publicul la o discuție sinceră.

© Photo : MOLDOX 2019MOLDOX 2019
MOLDOX 2019 - Eveniment cultural de anvergură la Cahul  - Sputnik Moldova
MOLDOX 2019

TEFI - Sputnik Moldova
Societate
Festivalul ”TEFI-Sodrujestvo” a demarat în Moldova - Detalii
În ultima zi a festivalului au fost proiecte filme de excepție: „Întâlnindu-l pe Gorbaciov” de Werner Herzog și André Singer, „Când roșiile l-au ascultat pe Wagner” de Marianna Economou, „Pași pe graniță” de Alecu Deleu și scurtmetrajele realizate în cadrul atelierelor MOLDOX Lab 2019 (InterAction - 5 filme și Exploration - 2 filme). Scurtmetrajele s-au centrat pe diverse componente sociale, precum accesul în oraș pentru persoane cu dizabilități, deșeurile urbane și lipsa unui sistem de reciclare, tehnologiile moderne care ne afectează socializarea, dansurile populare din Slobozia Mare și altele.

Tot în ziua ceremoniei de închidere a fost organizat și un pitch public pentru a prezenta proiectele cinematografice ale participanților la atelierul Inspiration. Pitch-ul participanților a fost evaluat de către experți internaționali din industria filmului documentar care au selectat patru proiecte pentru a participa la ateliere și forumuri de pitch prestigioase din Europa.

Iată cine sunt câștigătorii:

  •        Lucia Lupu, cu proiectul „Râul cel din urmă”
  •        Ana Gurdiș, cu proiectul „Ziua în care am învățat să fluier...”
  •        Daniela Miron, cu proiectul „Fantoma baletului”
  •        Iura Tomkaș, cu proiectul „Nistru”

Ghenadie Gumenco - Sputnik Moldova
Cascadorii de film – profesie, hobby sau oameni cu însușiri speciale?
În ultima zi a Festivalului, creatorii de film din Moldova au fost invitați la un master-class susținut de B2B Doc, despre pașii pe care trebuie să îi urmeze cineaștii pentru a ajunge pe piața internațională a filmului documentar. Atelierul a inclus și un studiu de caz recent a unui documentar moldovenesc de succes, dezvoltat la B2B Doc – Grădina Sovietică/The Soviet Garden. Acesta a fost susținut de Alex Shiriaieff - manager de proiect la B2B Doc (Suedia), Hjalmar Palmgren, producător de documentare (Suedia) și Dragos Turea - regizor și producător moldovean (inclusiv a filmului Grădina Sovietică).

Fluxul de știri
0