Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Apă-Canal Chișinău” își cere scuze, dar nu ne scapă de mirosul pestilențial din Capitală

© Primăria Chişinău râul Bâc
râul Bâc - Sputnik Moldova
Abonare
”Apă Canal Chișinău” a venit cu unele precizări referitoare la mirosul neplăcut din Chișinău. Iată ce spun reprezentanții întreprinderii.

CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal Chişinău” a venit cu precizări referitor la poluarea râului Bâc. Potrivit investigațiilor efectuate în laboratoarele Institutului de Chimie ale Academiei de Ştiințe a Moldovei, cauza apariției culorii albe-opalescente a apelor uzate este concentrația mare a hidrogenului sulfurat, dar şi a ”sulfurilor din apa din decantorul nr. 8 şi după decantor”.

Igor Sîrbu - Sputnik Moldova
Expediție ecologică pe râul Bâc: Iată ce au descoperit un grup de activiști

”Hidrogenul sulfurat şi sulfurile din apă se oxidează cu oxigenul din aer, proces chimic în urma căruia se formează sulful coloidal, care şi dă această culoare albă-opalescentă. Astfel, în baza constatărilor savanților Academiei de Ştiinţe a Moldovei,  s-a dovedit că apariția hidrogenului sulfurat şi a sulfurilor din apa uzată este rezultatul descompunerii biochimice, la temperaturi mari a substanțelor proteice deversate în sistemul public de canalizare”, este precizat într-un comunicat de presă al Întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”. 

De asemenea, în baza investigațiilor de laborator, în apele uzate epurate la deversarea din stația de epurare Chişinău, nu s-au depistat compuși de cadmiu şi zinc. Reprezentanții ”Apă-Canal Chișinău” au efectuat vizite inopinate la sediile agenților economici și au prelevat probe de ape uzate la deversarea în sistemul public de canalizare. În urma investigațiilor s-a constatat că agentul economic care produce alcool nu a deversat borhot în sistemul public de canalizare şi nici pe terenul stației de epurare.

Râul Bâc lângă satul Bulboaca - Sputnik Moldova
Societate
Deja de 15 ani în râul Bâc nu mai există nimic viu, în afară de microbi

Astfel, Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal Chişinău” dezminte informația prezentată anterior și prezintă scuzele de rigoare pentru compania care produce băuturi spirtoase. 

”Întreprinderea „Apă-Canal Chişinău” face apel către toţi locuitorii Chişinăului şi angajații întreprinderilor industriale, alimentare și vinicole care dispun de informații veridice privind deversarea deșeurilor de producere în sistemul public de canalizare să informeze despre aceasta întreprinderea noastră şi organele abilitate în domeniu, inclusiv Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău”, este precizat în comunicatul de presă.

Societatea pe Acțiuni ”Apă-Canal Chișinău” continuă vizitele inopinate la agenții economici din Capitală pentru a determina care este cauza principală de poluare a râului Bâc.

Fluxul de știri
0