Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Termometrele cu mercur vor fi interzise în Moldova

© Sputnik / Yana ZaharovaСильная жара в Молдове
Сильная жара в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, termometrele, barometrele, higrometrele, manometrele, sfigmomanometrele vor trebui înlocuite cu dispozitive electronice.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Din data de 1 ianuarie 2021, va fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur în Republica Moldova. Astfel, utilizarea termometrelor, barometrelor, manometrelor, bateriilor cu un conținut de mercur mai mare de 2%, comutatoarelor și releelor, lămpilor fluorescente, lămpilor cu vapori de mercur și produsele cosmetice cu un conținut de mercur de peste 1 ppm (o unitate per milion) va fi interzisă în Republica Moldova.

Termometru cu mercur - Sputnik Moldova
Societate
Stare de alertă: Pericol de intoxicație cu mercur într-o grădiniță - Video

Obiectivul Convenției de la Minamata cu privire la mercur, ratificată de Parlamentul de la Chișinău, este de a proteja sănătatea umană și mediul de emisiile mercurului și ale compușilor acestuia. Autoritățile responsabile din Moldova au evaluat și cuantificat sursele de poluare cu mercur, au analizat cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării, precum și au examinat infrastructura de gestionare a mercurului.

Odată cu ratificarea Convenției, din data de 1 ianuarie 2021, va fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur. Potrivit documentului, în Republica Moldova va fi creată o întreprindere pentru prelucrarea deșeurilor periculoase, inclusiv a mercurului.

Termometrele, barometrele, higrometrele, manometrele, sfigmomanometrele vor trebui înlocuite cu dispozitive electronice. Acum, în Moldova, în farmacii sunt în vânzare atât termometre cu mercur și termometre electronice, care se vând la un preț dublu față de cele cu mercur.

Convenția de la Minamata cu privire la mercur a fost semnată de 128 de țări, inclusiv Republica Moldova. Documentul este un tratat multilateral de mediu, iar denumirea simbolică Minamata a fost atribuită pentru a reaminti dezastrul ecologic creat în anii 1950 în urma deversărilor în Golful Minamata, Japonia, de ape uzate, încărcate cu compuși de mercur, impact soldat cu decese în masă ale populației, în urma consumului de pește contaminat.

Fluxul de știri
0