Urșii bruni atacă tot mai frecvent oamenii, scrie Scientific Reports. Savanții au analizat peste 664 cazuri confirmate de deces sau rănire a oamenilor în urma întâlnirii cu animalele sălbatice în perioada 2000 – 2015.
Conform diagramei, în 2000 au fost înregistrate mai puțin de 20 de atacuri, iar în 2014 peste 80. Majoritatea au avut loc în România (131 cazuri), pe locul doi – Rusia (111), urmând Slovacia, Suedia și Finlanda.
Cercetătorii au menționat că în majoritatea cazurilor urșilor au atacat oamenii ziua, în perioada de vară. Aproximativ în jumătate de cazuri se soldează cu urmări foarte grave întâlnirile cu ursoaica cu pui, adică e vorba de “un atac de apărare”.
În opinia savanților, numărul tot mai frecvent al atacurilor animalelor sălbatice este legat de tendința de a procura locuințe în apropiere de zone naturale. Autorii studiului consideră că majoriatea oamenilor nu sunt pregătiți de un potențial pericol, fără a cunoaște despre existența unor urși în apropiere.
Iată de ce zoologii recomandă informarea permanentă a oamenilor despre locurile care trebuie să fie evitate. Totodată ei îndeamnă oamenii să nu se plimbe prin pădure singuri, ci în grupuri mai mari, care ar putea produce mai mult zgomot, speriind animalele.