Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se invită experți din exterior pentru reforma justiției, dar unde sunt profesorii noștri?

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu  - Sputnik Moldova
Abonare
Șase experți din exterior vor face parte din comisia ce urmează să se ocupe de evaluarea judecătorilor și a procurorilor. Ce spune doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu despre această intenție.
Se invită experți din exterior pentru reforma justiției, dar unde sunt profesorii noștri?

Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu are rezerve în ceea ce privește componența comisiei de evaluare ce urmează să se ocupe de evaluarea judecătorilor și a procurorilor. Profesorul universitar își pune întrebarea dacă cei șase experți din exterior, ce urmează să fie parte a acestei comisii de evaluare, cunosc realitățile Republicii Moldova, precum și legislația țării noastre astfel încât să-și spună cuvântul în realizarea reformei.

„Faptul că inviți șase experți străini este un lucru bun, dar ei vin fără nicio experiență, fără să cunoască situația reală din Republicii Moldova, fără să cunoască bine legislația din țara noastră și normele procedurale”, a declarat doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu pentru Radio Sputnik Moldova.

Profesorul universitar se arată nedumerit și de faptul că autoritățile au uitat cu desăvârșire de copul academic al țării.

Ștefan Gligor - Sputnik Moldova
Reforma Justiției: Alți stăpâni, aceleași practici – Iată ce spune expertul Ștefan Gligor

„Noi mergem să facem acte de politețe și curtoazie experților străini, dar ce nu există un corp academic destul de puternic în țara noastră? Cine le-a predat tuturor celor care vor fi parte ai acestei comisii, dacă nu corpul didactic și profesoral din Republica Moldova?”, adaugă Nicolae Osmochescu.

Întrebat dacă Parlamentul, Guvernul, dar și celelalte entități menite să delege reprezentanți în comisia de evaluare sunt capabile să fie obiective în procesul de selectare a candidaților, profesorul universitar a răspuns scurt:

„Categoric NU! Și asta se referă și la Guvern, la CSM, CSP, Ministerul Justiției și aceeași platformă”, conchide Nicolae Osmochescu.

Amintim că Ministerul Justiției și-a anunțat intenția de a reforma sistemul judecătoresc și organele procuraturii. Autoritățile au și făcut public un concept de reformare. În documentul prezentat se menționează că, din start, va fi constituită o Comisie care se va ocupa de evaluarea judecătorilor și a procurorilor. Această comisie va fi constituită din 20 de membri care vor fi remunerați lunar cu aproximativ 30 de mii de lei.

În documentul propus dezbaterilor publice se menționează că Membrii Comisiei de Evaluare vor fi desemnbați Parlament (2), Președinție (2), Guvern (2), Consiliul Superior al Magistraturii (2), Consiliul Superior al Procurorilor (2), Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic (4), experți străini (6).

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0