Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reguli noi la numirea procurorului general al Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură, elaborat de Ministerul Justiției.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Cabinetul de Miniștri a avizat, astăzi, 13 septembrie, proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură, elaborat de Ministerul Justiției. Ministrul de resort, Olesea Stamate, a declarat că prin aceste amendamente se propune consolidarea rolului puterii executive în numirea procurorului general al Republicii Moldova.  

”Modificările nu periclitează independența procuraturii, deoarece rolul decisiv în numirea viitorului procuror general îl va avea Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care va propune candidatura viitorului procuror spre numire președintelui țării”, a declarat ministrul.

Conform amendamentelor la lege, se propune crearea unei comisii speciale care va preselecta candidatura viitorului procuror general. Din comisie va face parte ministrul Justiției, un fost procuror, un expert internațional, un expert în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile, un expert desemnat de președintele Parlamentului și un psiholog.

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Societate
Iată cine sunt pretendenții la funcția de procuror general: Sputnik vă prezintă numele

”Această comisie va desfășura un concurs public care va preselecta cel puțin 2 candidați, care vor corespunde criteriilor prevăzute în lege și care vor fi propuși CSP pentru selecție”, a declarat Stamate.

Ulterior, CSP va decide asupra unui singur candidat care va fi propus spre numire președintelui țării.

Ministrul a mai spus că CSP poate întoarce lista cu candidați Ministerului Justiției, dacă se va stabili că a fost prejudiciat procesul de preselecție a candidatului.

O altă modificare aprobată astăzi de Guvern la Legea Procuraturii se referă la criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general. Astfel, candidații la această funcție vor trebui să demonstreze o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul dreptului pentru candidații foști procurori și judecători, și de 7 ani pentru avocați sau ofițeri de urmărire penală.

Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova>>>

De asemenea, se propune majorarea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15. Cei trei membri vor fi propuși în felul următor: unul de Guvern și unul de UAM. De asemenea,  din CSP va face parte și Avocatul Poporului.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în două lecturi de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0