Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu peștii morți din parcul ”Valea Morilor”: Ce măsuri au fost întreprinse

© Sputnik / Miroslav RotariValea morilor
Valea morilor - Sputnik Moldova
Abonare
Lacul din parcul ”Valea Morilor” va fi curățat printr-o metodă ecologică. Iată măsurile întreprinse de autorități.

CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. În lacul din Parcul „Valea Morilor" au fost puse în funcțiune echipamente inovative pentru curățarea apei. Astfel, 16 aeratoare destinate oxigenării apei, dar și un utilaj special pentru producerea soluției dezinfectante va asigura curățarea apei din lac și a plajei, prin metode ecologice.

Când vor fi inaugurate scările de granit din Parcul „Valea Morilor”? - Sputnik Moldova
Video
Când vor fi inaugurate scările de granit din Parcul „Valea Morilor”

Sistemele de oxigenarea a apei au fost instalate la albia lacului pe o jumătate din suprafața bazinului, în zona plajei. Tehnologia este total inofensivă. Aceasta funcționează prin metoda eliberării unor bule de aer de la adâncime spre suprafața apei.

Potrivit șefului Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi", Serghei Carp, funcționarea sistemelor de aerare va asigura oxigenarea apei și  vor fi diminuate cazurile de îmbolnăvire și pieire a peștilor. Mai mult, mișcarea apei va stopa procesul de înflorire a algelor și acumulare nămolului, iar efectele pozitive asupra ecosistemului din parc vor fi vizibile peste o lună de zile.

De asemenea, utilajul destinat producerii soluției dezinfectante cu o capacitate de 3 tone/h va asigura cantitatea necesară de substanță pentru curățarea, prin metode ecologice, a apelor din lacuri și a plajelor din Chișinău. Echipamentele pentru îngrijirea bazinelor de apă, achiziționate de Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi", sunt produse în SUA și au costat 1,8 milioane de lei. 

Fluxul de știri
0