Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când vor fi inaugurate scările de granit din Parcul „Valea Morilor”

Abonare
Lucrările de reconstrucție a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor” se află la etapa de finalizare. Potrivit autorităților municipale, obiectivul este realizat în proporție de 97 la sută, iar termenul de executare a proiectului, conform calendarului aprobat, este finele lunii iulie.

În prezent sunt montate ultimele plăci de granit pe pereții de sprijin, în partea inferioară a scării. Zilnic, aproximativ 60 de oameni muncesc la reabilitarea scărilor.

Каскадная лестница в Парке Валя Морилор - Sputnik Moldova
Societate
Act de vandalism în Parcul Valea Morilor - Foto

De asemenea, sunt în desfășurare și lucrările la Scuarul dedicat eroilor MAI căzuți la datorie, amplasat în partea de jos a scărilor de granit. Proiectul este realizat de Pretura Centru, iar termenul de realizare este sfârșitul lunii august.

Potrivit pretorului sectorului Centru, Pavel Rusu, calitatea lucrărilor executate a fost evaluată la fiecare etapă. Acesta a dat asigurări că scara de granit va dura mult timp.

"Au fost turnate peste 1200 metri cubi de beton armat. Scara va dura 100 de ani. Totul depinde de atitudinea oamenilor. Vor fi instalate și camere de supraveghere video pentru a preveni cazurile de deteriorare a acestora", a precizat Pavel Rusu.

Întrebat de ce nu a fost construită și o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități Pavel Rusu a răspuns:

"Rampa de acces a scării are o dimensiune de circa 120 metri, iar rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități ar ocupa o distanță de 200 de metri lungime, ceea ce ar putea prezenta un pericol pentru ei. Totodată, ar trebui defrișați aproximativ 50 de copaci la care Inspectoratul Ecologic de Stat ne-a dat aviz negativ", a explicat Rusu.

Trecătorii sunt încântați de această inițiativă și spun că asemenea lucrări sunt binevenite în parcurile din orașul nostru.

"Probabil, ar fi mai bine dacă lucrările ar fi fost finalizate la început de vară pentru ca oamenii să poată savura deplin această frumusețe. Totuși, sunt impresionat de acest proiect și cred că va prinde bine celor care își vor petrece timpul în acest parc".

"Este intrarea principală în parc și de aceea trebuie să fie cu adevărat una frumoasă. De mici copii ne plăcea să petrecem timpul în acest parc. Sunt bucuroasă că această scară este reconstruită. Este minunat".

Reconstrucția scării de granit a fost posibilă datorită unui împrumut nerambursabil în valoare de aproximativ 920 mii de euro oferit de Consiliul local al Sectorului 1, municipiul București. Totodată, Consiliul municipal Chișinău a alocat 5 milioane de lei pentru la Scuarul dedicat eroilor MAI căzuți la datorie și altor lucrări aferente construcției.

Lucrările de reabilitare a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor” au început în luna mai 2018, iar termenul de finalizare este luna iulie. Inaugurarea scărilor și a scuarului este planificată pentru data de 27 august 2019, de Ziua Independenței Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0