Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări importante în domeniul protecției sociale: Inițiativa președintelui Dodon

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat despre înaintarea în Parlament a două inițiative legislative menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri.

CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. Președintele Dodon a înaintat în Parlament, cu titlu de inițiativă legislativă, două proiecte de lege în domeniul protecției sociale a populației.

Primul prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social, extinzând numărul de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane.

Astfel, urmează a fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat, de la 1,95 până la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Proiectul urmează a fi promovat în Legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încât implementarea acestuia să demareze începând cu 1 ianuarie 2020.

Totodată, șeful statului îi va solicita Guvernului să majoreze și cuantumul acestui ajutor de la 350 lei la 500 lei lunar.

Al doilea proiect de lege are ca scop garantarea de către stat a unui termen de minimum cinci ani, pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Pensii mai mari din 2020 – Iată ce prevede inițiativa șefului statului - Video

Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul (ia) supraviețuitor va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de cinci ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Prin acest proiect urmează a fi asigurată o mai mare echitate pentru persoanele care au cotizat toată viața la fondul social, dar din cauza decesului prematur nu au reușit să beneficieze de pensie nici cinci ani.

Conform statisticii, durata medie de primire a pensiei pentru persoanele care nu ating cinci ani de la ieșire la pensie este de doar 2,6 ani. Și acest proiect va fi promovat pe parcursul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului.

Aceste proiecte fac parte din pachetul de inițiative sociale ale președintelui țării, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri.

Fluxul de știri
0