Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA, în criză: sacrifică proiecte din România ca să aibă bani

© AP Photo / Hans-Maximo Musielik, FileIn this April 29, 2018 file photo, a member of the Central American migrant caravan, holding a child, looks through the border wall toward a group of people gathered on the U.S. side, as he stands on the beach where the border wall ends in the ocean, in Tijuana, Mexico, Sunday, April 29, 2018
In this April 29, 2018 file photo, a member of the Central American migrant caravan, holding a child, looks through the border wall toward a group of people gathered on the U.S. side, as he stands on the beach where the border wall ends in the ocean, in Tijuana, Mexico, Sunday, April 29, 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Conflictul dintre președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, cu Congresul SUA pe tema finanțării uriașului proiect de construire a unui zid la granița dintre SUA și Mexic face ca anumite proiecte să fie amânate la finanțare.

BUCUREȘTI, 11 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Trump susține că acest zid este vital pentru oprirea imigrației ilegale. Zidul este una din principalele sale promisiuni atât din campania electorală, dar și după instalarea sa la Casa Albă.

Potrivit unor date analizate de profit.ro, unul dintre principalele planuri de investiții ale Pentagonului în România este sacrificat, cel puțin temporar, printre multe altele, în vederea eliberării de fonduri bugetare care să fie redirecționate spre construcția zidului de la granița cu Mexicul.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu va merge totuși în SUA - Iată când

De asemenea, Departamentul pentru Apărare de la Washington a făcut lista oficială a proiectelor de investiții ce urmează să fie amânate de la finanțare. Fondurile prevăzute pentru ele – vorbim despre suma de 3,8 miliarde de dolari – vor fi realocate pentru zidul de la frontiera mexicană.

Sursa citată susține, însă, că pe această listă se află și un proiect românesc de aproape 22 de milioane de dolari al armatei americane. Acesta viza construirea unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Baza de la Kogălniceanu i-a primit, în luna aprilie, pe reprezentanții companiilor interesate să participe la licitația organizată de Pentagon pentru atribuirea acestui contract.

Valoarea contractului este estimată între un minimum de 10 milioane dolari și un maximum de 25 milioane dolari, respectiv între circa 42 și peste 105 milioane lei.

Lucrările ar fi urmat să înceapă în luna august a acestui an și se estima că ar putea dura 2 ani și patru luni, adică 850 de zile calendaristice.

De asemenea, licitația este deschisă și companiilor românești. Garanția de participare este de 25% din valoarea licitației.

Luna trecută, președintele Iohannis a declarat, la Washington, după întâlnirea cu Trump, că președintele SUA este foarte interesat de creșterea prezenței americane în România și că vor avea loc discuții tehnice cu secretarul american al Apărării.

Potrivit listei elaborate de secretarul Apărăii, Mark Esper, în Europa vor fi amânate proiecte americane în valoare de 770 de milioane de dolari.

Fluxul de știri
0