Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectul de reformare a justiției moldovenești, sub lupa lui Nicolae Osmochescu

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu  - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu a făcut o radiografie a proiectului de reformare a justiției, propus de Ministerul de resort. Ce spune profesorul universitar.
Proiectul de reformare a justiției moldovenești, sub lupa lui Nicolae Osmochescu

Proiectul de reformare a justiției, propus de Ministerul de resort, este prea voluminos, conține stipulări care se bat cap în cap și nu corespunde standardelor de accedere în Parlament. Declarația aparține doctorului în drept internațional Nicolae Osmochescu și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Fostul judecător al Curții Constituționale se arată sceptic că documentul propus de Ministerul Justiției va fi votat de Parlament în varianta actuală, iar ulterior implementat.

„Proiectul este exagerat ca volum. Un proiect atât de voluminos, care conține atâtea articole, atâtea stipulări, care deseori se bat cap în cap, niciodată nu va fi realizat cu succes”, spune doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu.

Și volumul mare nu este singura problemă. Profesorul universitar are obiecții și la conținutul documentului.

Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Doctor habilitat în drept, despre reforma propusă de Ministerul Justiției

„Niciun proiect de lege nu trebuie să conțină niște stipulări care sunt arhicunoscute și care urmează să fie aplicate, dar nu stipulate prin lege. Mă refer la ceea ce noi numim „principii generale de drept”, „principii speciale de drept”, care sunt cunoscute de oricare jurist și noi nu trebuie să le introducem în proiectul de lege”, adaugă Nicolae Osmochescu.  

Întrebat dacă acest proiect are potențialul de a schimba lucrurile în justiția moldovenească, fostul judecător al CC a declarat scurt.

„Proiectul în așa variantă cum este propus nu poate fi acceptat și votat. El trebuie refăcut, deoarece nu este nici pe departe unul care poate fi adoptat și implementat. Acest proiect poate fi acceptat doar ca punct de pornire, în rest nu”, conchide Nicolae Osmochescu.

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de  Justiție și a organelor Procuraturii. Documentul prevede crearea unei Comisii care se va ocupa de evaluarea judecătorilor CSJ, ai președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești, cât și a procurorilor.

Totodată, autoritățile își propun să intervină la competențele CSJ și să reducă numărul membrilor acestei instanțe de la 33 la 17. O altă modificare pe care o conține documentul este extinderea componenței CSM și a CSP cu trei și, respectiv, doi membri.

Totodată, reforma Justiției presupune și schimbarea modalității de selectare a procurorului general. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei.

Cert este că documentul urmează să fie remis Comisiei de la Veneția.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0