Expertul în drept constituțional Teodor Cârnat nu crede în bunele intenții ale Ministerului Justiției în ceea ce ține de reforma domeniului. Fostul membru al Consiliul Superior al Magistraturii spune că propunerea Ministerului privind constituirea unei Comisii care să evalueze activitatea judecătorilor CSJ contravine Constituției și chiar subminează rolul Consiliului Superior al Magistraturii, organ abilitat să numească și să demită judecătorii.
„Acest proiect prevede constituirea unei comisii care să evalueze judecătorii Curții Supreme de Justiție, cât și procurorii. Din start vreau să vă spun că în conformitatea cu prevederile Constituției Republicii Moldova, unicul organ abilitat de Legea Supremă referitor la numirea, promovarea și detașarea judecătorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, iar în cazul procurorilor – Consiliul Superior al Procurorilor. Orice organ creat în afara CSM și CSP este neconstituțional, fiindcă subminează atribuțiile constituționale ale acestor organe care au acoperire constituțională”, spune doctorul habilitat în drept Teodor Cârnaț.
Făcând referire la componența Comisiei ce urmează să fie create pentru a evalua activitatea judecătorilor CSJ, Teodor Cârnaț spune că nu trebuie să avem așteptări mari, deoarece și aceasta va fi politizată.
„Dacă ne uităm la componența acestei comisii, vedem că politicul prevalează asupra juridicului. Șase membri sunt din partea politicului, doi de la Parlament, doi de la Guvern, iar doi de la Președinție, și doar patru din partea juridicului: doi de la CSM și doi de la Procuratură. Se spune că patru membri vor fi din partea societății civile și șase din partea organismelor internaționale. Eu nu cred că membrii din partea societății civile vor fi independenți și nu vor fi selectați, la fel, după criterii politice. Cu alte cuvinte, această Comisie va fi politizată”, adaugă expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.
Doctorul habilitat vine cu un sfat pentru Ministerul Justiției.
„Dacă ne doream o reformă autentică, trebuia să o luăm de la zero. Trebuia ca mandatele membrilor CSM și a membrilor CSP să fie încetate, la fel și în cazul mandatelor organelor subordonate CSM-ului: Colegiul de Evaluare, Colegiului de Selecție, Colegiului Disciplinar, Inspecției Judiciare. Începeam de la zero, după care organizam noi concursuri”, conchide Teodor Cârnaț.
Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii. Documentul prevede crearea unei Comisii care se va ocupa de evaluarea judecătorilor CSJ. Autoritățile își propun să reducă numărul membrilor CSJ de la 33 la 17 și să extindă componența CSM și CSP cu trei și, respectiv, doi membri.
Totodată, reforma Justiției presupune și schimbarea modalității de selectare a procurorului general. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei.
Pe 3 septembrie au fost organizate și consultări publice asupra documentul care, ulterior, urmează să fie remis Comisiei de la Veneția.
Autor: Silvia Zavadovschi