Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rudeaghina: Pentru mine centrul universului este Chișinăul

© Sputnik / Miroslav RotariParcul Valea Morilor
Parcul Valea Morilor - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației scriitorilor ruși din Republica Moldova, Olesea Rudeaghina, a vorbit despre activitatea acestei structuri.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Cu cinci ani în urmă, în Moldova statul în general nu edita cărți în limba rusă, a declarat Olesea Rudeaghina în studioul radio Sputnik Moldova. Cărțile în limba rusă erau editate cu mijloacele organizațiilor private, precum și ale sponsorilor care făceau parte din organizațiile care acordau sprijin autorilor de limbă rusă din Moldova.

Школьники среди учебников - Sputnik Moldova
Societate
România dăruiește Moldovei cărți semnate de scriitori ruși

„Deși avem rădăcini adânci care ne leagă de Rusia, noi cântăm totuși plaiul nostru, Moldova. Sarcina mea este să nu admit ca inițiativele creatoare ale concetățenilor noștri să se volatilizeze și să-și piardă vigoarea”, a spus Rudeaghina.

Președintele Asociației scriitorilor ruși a declarat că simte un sentiment de mândrie pentru mai mulți concetățeni de ai noștri care scriu astăzi în limba rusă și reprezintă floarea literaturii ruse contemporane în Moldova. La baza acesteia se află generația care a făcut primii pași pe calea creației în perioada tulbure a anilor '90 ai secolului trecut. Deja de nouă ani în Moldova apare revista „Russkoe pole” – o ediție necomercială care este pur și simplu repartizată celor interesați de literatura în limba rusă din Moldova.

„În urmă cu cinci ani am mers la Ministerul Culturii și am declarat că noi existăm și că lumea trebuie să știe de noi. Spre onoarea doamnei ministru de la acea oră, cărțile noastre au început să fie incluse în concurs și statul a început să publice lucrările autorilor noștri ruși”, a menționat Rudeaghina.

Carte - Sputnik Moldova
Literatura modernă și societatea: Opinia scriitorilor moldoveni

De exemplu, în anul 2018 au apărut două cărți ale scriitorilor din Moldova care scriu în limba rusă. Este vorba de un album cu versuri despre Capitala Moldovei „Под пряным солнцем Кишинева" („Sub soarele picant al Chișinăului”) și de cartea „Не улетающие птицы” („Păsările necălătoare”) – o antologie a poeziei ruse din Moldova de la începutul secolului XXI. În ceste cărți a fost inclusă creația autorilor care locuiesc în Moldova și care astăzi reprezintă temelia literaturii ruse în țara noastră. Mă bucur pentru persoanele care au plecat din Moldova și care s-au afirmat ca scriitori în altă parte. Eu însă nu pot pleca de aici, să mă despart de ulicioarele, casele, copacii dragi. Mai mulți autori rămân și continuă să creeze aici. Avem ce spune și avem ce prezenta la forumurile și festivalurile literare internaționale de cel mai înalt nivel”, a conchis Rudeaghina.

Fluxul de știri
0