Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Convorbire telefonică între Putin și Zelenski: Ce au discutat cei doi președinți

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaPutin, în timpul unei convorbiri telefonice
Putin, în timpul unei convorbiri telefonice - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 7 septembrie a avut loc schimbul de persoane condamnate și reținute în cadrul unui acord între Federația Rusă și Ucraina. Ulterior, șefii celor două state au avut o convorbire telefonică.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Vladimir Zelenski, au făcut un schimb de opinii în cadrul unei convorbiri telefonice, comunică serviciul de presă al Kremlinului, care precizează că discuția a avut loc la inițiativa părții ucrainene.

Cei doi președinți au dat o apreciere înaltă eliberării și schimbului de persoane reținute în Ucraina și Rusia. Zelenscki a subliniat în primul rând aspectul umanitar al acestei acțiuni, care are o importanță covârșitoare pentru procesul de normalizare și îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Participanții la acordul cu privire eliberarea persoanelor reținute între Rusia și Ucraina au aterizat pe aeroportul din Moscova - Sputnik Moldova
Politică
Un cetățean moldovean, în lista persoanelor trimise de Ucraina pentru schimb la Moscova

Cei doi șefi de stat au discutat și problema soluționării crizei în Ucraina, subliniind importanța respectării regimului de încetare a focului și a retragerii forțelor și a echipamentelor de luptă la linia de contact a părților aflate în conflict.

În cadrul schimbului de opinii privind perspectivele organizării summit-ului ”în format Normand”, președintele Rusiei a menționat necesitatea continuării pregătirilor multilaterale, astfel încât următoarea întâlnire în acest format să aducă rezultatul scontat și să contribuie real la realizarea acordurilor existente la nivel înalt, în primul rând a celui de la Minsk.

Schimbul „istoric” de deţinuţi

Schimb de deţinuţi între Rusia și Ucraina a avut loc sâmbătă, 7 septembrie,. Cele două avioane cu persoane eliberate au aterizat, la Moscova (Vnukovo) și Kiev (Borispol), în cadrul unei operațiuni fără precedent. Potrivit Tatianei Moskalkova, împuternicit pentru drepturile omului în Federația Rusă, de ambele părți au fost eliberate câte 35 de persoane.

Кирилл Вышинский купил цветы маме, жене и Татьяне Москальковой  - Sputnik Moldova
Video
Vîșinski, buchete de flori mamei, soției și Tatianei Moskalkova - Video

Printre ucrainenii grațiați de Vladimir Putin se numără grupul de marinari reținuți pentru încălcarea frontierei maritime a Rusiei și regizorul Oleg Sentsov. De cealaltă parte, redactorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîşinski, eliberat recent pe cauțiune, a putut reveni în Rusia.

Diplomația rusă subliniază că schimbul de deținuți a fost posibil datorită punerii în aplicare a înțelegerilor la care au ajuns președinții celor două țări.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vorbit la rândul său despre o posibilă a doua etapă a schimbului. El a anunțat că a vorbit despre asta cu Vladimir Putin.

Eliberări simultane

La sfârșitul verii, Rusia și Ucraina au început să soluționeze aspectele eliberării simultane a persoanelor condamnate și reținute.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la Forumul Economic Estic că chestiunea privind eliberarea cetățenilor va fi rezolvată în timpul apropiat.

Fluxul de știri
0