Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preț alarmant al valutei la casele de schimb: Cursul valutar BNM pentru weekend

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Prețul de vânzare al dolarului era vineri de 17,99 lei – intenționat menținut cu un ban sub pragul psihologic de 18 lei la unitățile de schimb valutar ale unor importante bănci din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 7-8 septembrie, un dolar american echivalează cu 17,91 lei, un euro – cu 19,80 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,19 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Leul a avut o tendință de depreciere în această săptămână. Din 4 până în 6 septembrie, cotația euro a urcat cu tocmai 36 de bani la cursul oficial, iar prețul dolarului a crescut cu 13 bani.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt

Cursul valutar stabilit de BNM pentru vineri, 6 septembrie, este valabil și pentru zilele de sâmbătă și duminică.

Vineri, la casele de schimb valutar din Chișinău prețul de vânzare al dolarului era de 17,96 – 17,99 lei, iar cel de cumpărare se situa între 17,80 lei și 17,82 lei.

Unitățile de schimb valutar ce aparțin băncilor importante vindeau euro cu 19,83 – 19.88 lei în ziua de 6 septembrie și cumpărau moneda europeană cu 19,63 – 19,67.

Deprecierea monedei naționale îi întristează în primul rând pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină.

De asemenea, cresc prețurile produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În schimb, exportatorii moldoveni sunt avantajați de scumpirea valutelor. Actuala „tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile”, a punctat expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik.

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Fluxul de știri
0