Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât va costa reforma Justiției și pentru ce vor fi cheltuiți banii

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Justitiei
Ministerul Justitiei - Sputnik Moldova
Abonare
Invitată în studioul Sputnik Moldova, ministrul Justiției Olesea Stamate s-a referit la reforma Justiției și procesul de implementare a acesteia.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Reforma Justiției va costa statul Republica Moldova peste șapte milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile ministrului Justiției, Olesea Stamate, invitată în studioul Sputnik Moldova. Potrivit ministrului, în temei, vom avea nevoie de bani doar pentru remunerarea membrilor comisiei de evaluare a judecătorilor și procurorilor.

„În principiu, nu vom avea nevoie de mulți bani pentru implementarea acestei reforme, deoarece doar salarizarea membrilor comisiei de evaluare necesită resurse financiare. Vreau să vă spun că noi ne aflăm în discuții cu partenerii externi care s-au oferit să ne ajute în implementarea acestei reforme. Sperăm că ne vor oferi întreaga sumă, dar vedem pe parcurs”, a declarat ministrul Olesea Stamate.

Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Doctor habilitat în drept, despre reforma propusă de Ministerul Justiției

Ministrul Justiției a evitat să spună o sumă exactă, dar a confirmat că fiecare membru al comisiei va primi câte 30 de mii de lei lunar, iar comisia va fi alcătuită din 20 de membri. Totodată, Olesea Stamate a precizat că această comisie va activa cel mult un an. Un simplu calcul arată că, lunar, din bugetul statului, pentru salarizarea celor 20 de evaluatori, vor fi cheltuiți 600 de mii de lei. Iar pentru 12 luni de activitate, suma se ridică la 7 milioane 200 de mii de lei.

Din această comisie vor face parte 20 de persoane, numite de mai multe instituții de stat: 2 membri vor fi numiți de Parlament, 2 – de către președinte, 2 – de Guvern, 2 – de Consiliul Superior al Magistraturii, 2 – de Consiliul Superior al Procurorilor, 4 membri vor fi desemnați de Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și 6 membri vor fi experți străini, numiți de ministrul Justiției în baza propunerilor primite de la organizațiile internaționale și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Componența comisiei va fi făcută publică.

Fluxul de știri
0