Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu dezmățul în rândul procurorilor: Modificarea care îi va responsabiliza pe acuzatori

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Pușcaș
Victor Pușcaș - Sputnik Moldova
Abonare
Ce spune fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș despre intenția Ministerului Justiției de a modifica modului de numire a procurorului general.
Gata cu dezmățul în rândul procurorilor. Modificarea care îi va responsabiliza pe acuzatori

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș salută intenția Ministerului Justiției de a modifica modului de numire a procurorului general. Potrivit lui Victor Pușcaș, intenția Ministerului reprezintă un prim pas de responsabilizare a acestei instituții, care ani la rând a fost de capul ei.

„Eu privesc propunerea Ministerului privind instituirea acelei Comisii care să facă o listă mică cu propuneri de candidaturi pentru funcția de procuror un prim pas ca Procuratura să fie pe lângă Ministerul Justiției. Eu am spus-o și înainte, și repet: procurorul general trebuie să se afle sub egida Ministerului Justiției. Fiind pe lângă Ministerul Justiției, va avea cine să răspundă pentru activitatea Procuraturii”, a declarat fostul președinte al CC Victor Pușcaș.

Fostul președinte al CC spune că odată modificată procedura de numire a procurorului general, Ministerul Justiției își asumă răspunderea pentru activitatea acestei instituții.

„Astăzi, nimeni din Republica Moldova nu poartă răspundere politică pentru activitatea Procuraturii. Nimeni nu verifică această instituție. În multe state, de exemplu România, SUA, procuraturile se află pe lângă Ministerul Justiției, asta este mâna dreaptă a Guvernului. Nu procurorul general trebuie să stea câte opt ore în Parlament și să dea explicații, ci ministrul Justiției. Aceste schimbări trebuie făcute la nivel instituțional”, adaugă Victor Pușcaș.

Cert este că o astfel de intenția a fost avizată pozitiv de Curtea Constituțională încă în 1999.

„Să știți că, tocmai în 1999, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv ca Procuratura Generală să fie pe lângă Ministerul Justiției”, conchide Victor Pușcaș.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
Justiția din Republica Moldova va fi reformată: Ce au decis autoritățile

Acum totul depinde de câtă voință are noua conducere a Ministerului Justiției pentru ca în funcția de procuror general să ajungă o persoană cu verticalitate și nu un exponent al partidelor de la Guvernare.

„Atmosfera în societate nu este favorabilă pentru înfăptuirea justiției. Eu nu am încrederea că această listă de candidați care va fi propusă de acea comisie, constituită la Ministerul Justiției, și nu va fi coordonată la partid.  Dacă aceste modificări se fac pentru ca la cârma Procuraturii să ajungă persoane loiale partidelor de la guvernare este foarte grav”, adaugă Victor Pușcaș.

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de  Justiție și a organelor Procuraturii. Documentul prevede schimbarea modalității de selectare a procurorului general. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei liste scurte propuse de o comisie creată la Ministerul Justiţiei.

De asemenea, candidatul nu va fi obligat să aibă cinci ani de experiență în domeniul procuraturii pentru a deveni șef, dar se propune includerea criteriului prin care acesta trebuie să aibă o experiență de 10 ani în procuratură, avocatură sau judecătorie.

Precizăm că Victor Pușcaș a fost președinte al Curții Constituționale în perioada 2001-2007. În intervalul 1995-2001 a deținut funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, iar din 1998 și până 2001 a condus și Consiliul Superior al Magistraturii.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0