Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Justiția din Republica Moldova va fi reformată: Ce au decis autoritățile

© Sputnik / Evgheni PanasencoМинистерство юстиции Республики Молдова
Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Reguli noi în Justiția Republicii Moldova: reducerea numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție, dar și schimbarea cerințelor pentru selectarea procurorului general.

CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Numărul de judecători la Curtea Supremă de Justiție se va reduce de la 33 la 17. Despre aceasta a anunțat, astăzi, ministrul Olesea Stamate în cadrul unui briefing de presă la care a povestit cum va fi efectuată reforma în domeniul justiției.

„Propunem îngustarea competenței CSJ ca aceasta să se focuseze mai puțin pe examinarea cauzelor. Asta înseamnă reducerea de la 33 de judecători la 17”, a declarat Olesea Stamate.  

правосудие - Sputnik Moldova
Declarații și fapte: Despre reforma în sectorul justiției - Video

Cei care vor rămâne în noua componență trebuie să treacă de evaluarea unei comisii externe compuse de 18 membri, inclusiv șase experți europeni - foști judecători și procurori. Aceștia fie vor rămâne, fie vor fi trasnferați la o altă instanță în funcție de locurile disponibile. Totodată, „rezultatele raportului vor fi transmise și la inspecția judiciară și Autorității Naționale de Integritate și către Inspecția Judiciară, pentru examinarea constatorilor raportului și luarea deciziilor necesare”, a mai spus ministrul Justiției. Aceeași comisie va verifica și președinții, dar și vicepreședinții Curților de Apel.

Reforma Justiției presupune și completarea Consiliului Superior al Magistraturii cu încă trei membri, doi vor fi numiți de Guvern și unul de Președinție.  

Totodată, reforma Justiției presupune și schimbarea modalității de selectare a procurorului general. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei. De asemenea, candidatul nu va fi obligat să aibă cinci ani de experiență în domeniul procuraturii pentru a deveni șef, dar se propune includerea criteriului prin care acesta trebuie să aibă o experiență de 10 ani în procuratură, avocatură sau judecătorie.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu atacă CSP: Sistemul trebuie curățat din exterior

Și Procuratura Anticorupție va trece prin reformă, astfel procurorii și procurorii șefi din toate procuraturile vor fi evaluați. Totodată se vrea majorarea numărului membrilor CSP cu doi reprezentanți ai societății civile, unul numit de Guvern, iar altul din partea forumului societății civile a Parteneriatului Estic.

Șeful statului Igor Dodon a specificat la nivel de coaliție de guvernare există un consens politic la subiectul reformării Justiției. Totodată, șeful statului spune că aceste proiecte vor fi dezbătute de Legislativ chiar la începutul sesiunii de toamnă. Președintele parlamentului Zinaida Greceanîi a menţionat că în zilele următoare Comisia parlamentară numiri şi imunităţi a supune dezbaterilor publice proiectele ce țin de reformarea domeniului justiției. De cealaltă parte prim-ministrul Maia Sandu a precizat că reforma justiţiei este cea mai importantă, deoarece va permite să fie făcută ordine şi în alte domenii.

Fluxul de știri
0